čtvrtek 28. dubna 2022

29. duben Showa no Hi (Kalendář)

Většina ostatních svátků je plná oslav a festivní nálady, nicméně tento den je trochu jiný. Je reflekcí vlády císaře Hirohita. Tento den má v sobě kontroversy, nuancí ale také osvícení. 

Začneme etymologií slova Shouwa. Shou znamená zářivý a wa znamená mír. "Zářivý/světlý mír" což je docela překvapující vzhledem k zapojení Japonska v četných válečných konfliktech, až jako špatný vtip, ale domnívám se, že za tímto spojením stojí přání do budoucna a vidina světlých zítřků a míru. 

Pokračujeme tím, že si povíme, kde se Shouwa den vzal. Tento den oslavuje datum, kdy se narodil císař Hirohito, který byl 124. císařem
v Japonsku a vládl ve velmi těžké době od roku 1926 až do roku 1989. Shouwa je název éry, kdy tento císař vládl (před ním to bylo Meiji a po něm to bylo Heisei a v současné době máme éru Reiwa) bylo posmrtné jméno císaře, které dostal po své smrti roku 1989. Vládl celkem 63 roků. Tyto roky zahrnovaly 2. sino-japonskou válku a 2. světovou válku. A není tedy divu, že tento den se Japonsko vrací do minulosti a reflektuje na historické události té doby. 



Historie svátku jako takového je trošku matoucí, protože dny narozeniny císaře byly za jeho života slaveny jako Zelený Den, protože císař byl milovník přírody a zeleně. Nicméně po jeho smrti se vláda zabývala tím, že měla pocit, že je třeba tyto dny oddělit a v roce 2007 rozhodla aby se Zelený den přesunul na 4. května a 29. dubna se stalo Shouwa Dnem a prvním dnem z Golden Weeku.

Zlatý Týden zhruba 5 dní prázdnin mezi víkendy, kdy probíhá exodus Japonců. Prvním dnem je Shouwa Den. Dále tu máme Den Ústavy, pak Den Zeleně a nakonec 5.5. Den Dětí (Tango no sekku) někdy vyjdou dny tak, že mezi nemáte pracovní dny, ale letos vyšlo, že 29. je volno, 30, 1 je víkend, 2 je pracovní den, pak 3, 4, 5 jsou státní svátky a 6. pátek pracovní den a 7, 8 víkend. Já jsem si na 2. a 6. května vzala volno, takže od 29. dubna do 8. května mám volno. Vyšlo to opravdu pěkně, takže můj Golden Week je 9 dní volna, která chci co nejlépe využít. 

Většina Japonců se vrací do svých rodišť, navštěvují se chrámy a svatyně, politici navštěvují kontroverzní svatyni Yasukuni, kde jsou oslavování "hrdinové 2. světové války", kteří jsou klasifikovaní jako váleční zločinci ostatními zeměmi. V podstatě je to srovnatelné jako by v Německu oslavovali Heidricha nebo Mengeleho v kostele. Premiérové země většinou nechodí osobně, aby nerozlobili Jižní Koreu, ale vždy posílají zástupce, takže je to takové napůl, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. 

Tento den je reflexí minulosti a poučení se z minulosti. 
Zda se poučujeme dostatečně, netuším, ale řekla bych, že bychom se mohli poučovat lépe...Takara

Žádné komentáře:

Okomentovat