sobota 30. dubna 2022

Duben do Tokia jedem...aneb Nezu svatyně a Kameido svatyně


Jak už je u mě zvykem, tak jedu podle kalendáře. Vždy jsem podle kalendáře jela. Mám to v podstatě takto. Leden se nic neděje. Únor je o Ume, což je kříženec švestky a aprikotu. Baen v Atami nebo Bairin v Yugawaře. Také kvetou růžové sakury zvané kawazu zakura. Matsuda v Kanagawě a Kawazu v Shizuoka Prefektuře. Také je k vidění zimokvět zvaný roubai. V březnu začínají kvést další odrůdy růžových sakur. A koncem března začínají kvést bílé sakury. Můj oblíbený spot je Imperiální Palác, ale také třeba Inokashira Park. 

No a co v dubnu? Tak tady máme dva spoty v Tokyu. Jeden je v Nezu Shrine a jeden v Kameido Shrine. Azalea a Wisteria jsou lákadla této sezóny. Slavný park na Wisterie je i v Tochigi Prefektuře a jmenuje se Ashikaga Flower Park. Pořád se tam chystám. Uvidíme, zda to vyjde letos. 

Dnes to bude o Nezu Shrine a svatyni v Kameido. Jako první jsme zavítali do Nezu na Chiyoda Line. Je to svatyně vzdálená asi 10 minut chůze od stanice. Cesta je značená, takže to nemůžete minout. Pokud nechcete do zahrady, která otevírá až 9/10 ráno, pak pokud vyrazíte hodně brzo, budete mít svatyni jen pro sebe, pokud ne, pak se musíte připravit na davy lidí, protože je to velmi populární svatyně a zvlášť v dubnu. Zahrada je velká a krásná, jen pokud jdete do zahrady, tak se opravdu připravte na mraky lidí a neschopnost pořádně fotit. Žádná selfie na IG. 

Zahradu je možné vidět už od první torii. Nezu Shrine (根津神社) je další svatyně torii, kterou najdete v Tokiu. Je jich zde povícero, ale zatím neprozradím, protože to chystám do příštího článku. 

Desítky vermilionových torii bran leží přes místa svatyně a návštěvníci jimi mohou projít. Svatyně pořádá každý rok na jaře jeden z nejpozoruhodnějších tokijských květinových festivalů „Bunkyo Azalea Festival“.


Kromě Azalek jsou v tuto dobu k vidění i Wisterie. Wisterie mají dva populární místa. Zmíněný Ashikaga Flower Park Tochigi Prefektuře a další je Kawachi Fuji Wisteria Zahrada ve Fukuoka Prefektuře. 


Ale pokud jste v Tokiu, tak nemusíte cestovat daleko. Jeden takový festival se pořádá v Kameido Tenjin Svatyni. Kameido Tenjin Shrine Wisteria Festival je tradiční slavnost, která se pořádá už od Edo časů. A společně s Azalea Bukyo Festivalem jsou nejslavnějšími slavnostmi v Tokyu koncem dubna. 

V Kameidu naleznete stovky kvetoucích wisterií na místním jezírku, přes který vede červený most. A ze svatyně je možné vidět Tokyo Sky Tree, která společně se svatyní vytváří nádherné panorama. 

A můžete se kochat i na večer, protože v Kameidu mají light up. Ten jsem zatím neviděla, snad příští rok to vyjde, ale ráda bych jiné místo, pokud to bude možné. 

Jedna z věcí, na kterou je třeba si dávat pozor je, že jak Azalky tak Wisterie jsou lákadlem Golden Weeku (zlatého týdne, celonárodního volna, stěhovaní "národů" v rámci Japonska), ale hodně závisí na počasí. Letos jsem vyjela ještě před GW a Wisterie byly už v odkvétací sezóně, takže si myslím, že do GW nevydrží a Azalky ještě nebyly rozkvetlé celé, zhruba kvetly dvě třetiny, takže tam to vyjde na GW. Počasí hraje velkou roli, protože slavnosti se plánují dopředu a na plakátech je pouze odhad, pokud mají čas, tak bývají časy upřesněné, ale většinou to tak není. Takže je dobré mrknout na Google maps a podívat se na nejnovější fotografie, to vám dá představu, jaká je zhruba situace a zda se vyplatí jet nebo ne...

Tak takový byl náš rozjezd do Golden Weeku. No a na Golden Week se chystám do Chichibu na shibazakury a také na Nemofilu do Ibaraki, tentokrát zůstaneme přes noc, protože se chci kouknout po okolí (je tam chrám se zlatými torii bránámi a ten chci rozhodně vidět, ale i moře)

Mějte se co nejlépe a já se zase ozvu. Takara

2 komentáře:

  1. To musí být naprostá nádhera.Miluji kytičky a jaro
    Přeji krásné dny všem třem ☺

    OdpovědětVymazat
  2. Ja sa tiez neviem nasytit tej krasy a velmi rada sa vraciam na tieto stranky.. Podobne drzim palce:-)!

    OdpovědětVymazat