úterý 2. února 2021

Japonský Kalendář: 3. února

Dnes vám popíšu, jak probíhá oslava Setsubunu ve školce.
Základní info o Setsubunu je takové, že v podstatě Setsubunoví démoni zvaní Oni, jsou podobní našim českým čertům, jen ty japonské Oni se dají zahnat sojovými boby a písnička či básnička je neobměkčí.


Stejně jako v Čechách oslava Setsubunu znamená trauma pro některé děti zvlášť v případech, kde je oslava Setsubunu vyhnaná do extrému. Předškoláci mají už z Oni legraci a zpravidla správně odhalí, kdo se skrývá v kostýmu Oniho. Menší děti, brečí a brečí hodně. Ze zkušenosti pedagoga musím říct, že oslava Setsubunu je peklem pro hodné děti, je totiž odpozorováno, že "hodné" děti nemají rychlé nohy, takže Oni většinou chytnou "hodné" dítě, protože "zlobivci" mají rychlé nohy a prostě Onimu zdrhnou...takže výchovná lekce je nula. Nehledě na fakt, že v některých školkách se to přehání.

                 
Základní myšlenkou je postrašit "zlobivce", což znamená pro učitele a rodiče svátek, kdy se baví tím, jak děti řvou a brečí. V některých případech je velmi těžké zachovat vážnout tvář, zvlášť když se jedná o děťátko, které vytrapuje po celý rok. Nicméně zastávám názor, že i při Oních hrátkách by mělo zůstat bezpečné místo, kam ani Oni nesmí, jako úkryt pro k smrti vystrašené děti...Některé děti se rozbrečely už týden dopředu při pouhé zmínce o Onim, takže takové dítě není třeba chytat a nosit někam pryč.


Ve školce oslava Setsubunu probíhá tak, že děti si vyrobí masky Oni. Pak zpravidla 2. nebo 3. února se jeden z učitelů přestrojí za Oniho a přijde honička dětí. Děti křičí a utíkají. V některých školkách používají malé pytlíčky se sojovými boby na zahnaní Oniho a v jiných házejí barevné balónky, které nahrazují ony sojové boby. Honička trvá 5-10 minut.
Pak když už je učitel-Oni unaven se začnou dohadovat, zda se nestanou kamarády. Zpravidla dokud nějaké dítě brečí, tak se kamarády nestanou, protože Oni nemají rádi ubrečené děti. Takže i ti nejvyděšenější musejí utřít slzy, zatáhnout nudli a nasadit úsměv. Následuje společné focení s Onim a nakonec Oni odchází, občas se objevuje ještě jako připomenutí následující dny, ale to není pravidlem. Ve třídách s miminky se snaží děti moc neděsit, v ideálním případě vyřežou Oniho z kartónu a házejí balónky na karton. Po návštěvě Oniho děti sní symbolicky pár sojových bobů. Nejí svůj věk + 1, protože se očekává, že děti budou slavit Setsubun doma s rodiči, tak aby jim následující den nerachtalo v bříšku snědí jeden nebo dva.
Za mě vyhánět do extrému Setsubun není dobré, sama uvažuju, že bych Ayata na den Setsubunu ze školky odhlašovala, až do doby než by byl dostatečně velký a byl schopný pochopit, že to není opravdový Oni, ale jen učitel v převleku...Když jde o Ayata, tak si možná počínám hloupě. Tak vám přeji krásný Setsubun a moc ty naše děti nestrašte! :-)

2 komentáře:

  1. No,já ani naše čerty nemusím.Nikdy jsem je na moje děti nezvala.
    Dcera s vnukem jezdila na Mikuláše k nám,protože je Kuba viděl jen z okna.Naposledy vysedal na parkovišti z auta-a čert stál před ním...No,byl na infarkt on i dcera.Dnes má Kuba dva chlapce (jednoho malého Ježíška-11.12. se jim narodil malý Vráťa)Kdoví jestli je bude strašit ☻
    Přeji krásný den a opět ráda přijdu na návštěvu ☺

    OdpovědětVymazat
  2. Onimu by se mělo onikat, např: Oni, voni sou hlava! :-)

    OdpovědětVymazat