středa 10. února 2021

Plum Garden v Atami

Plum Garden aneb Baien je "švetsková" zahrada, pokud budu vycházet z anglického předkladu a já z něj budu vycházet. Diskuze na téma ume nerovná se švestka, proběhla tuším loni nebo předloni, takže jen shrnu poznatky. 
Ano, ume je podobná spíše aprikotu a jedná se o křížence mezi švestkou a aprikotem. Dále plody, které nemají typicky švestkovou barvu, se nakládají a produkty z ume jsou různé: ať už to je ume shu nebo sušené či jen nakládané ume, jsou dost kyselé, ale většinou se jedná o směs chutí sladko-kyselá nebo slano-sladko-kyselá (té jsem nepřišla na chuť). V minulých letech jsem navštěvovala spíše sakura matsuri, ale letos bych se chtěla zaměřit právě na ume. 
První ume matsuri jsem navštívila v Atami, kde mají nádhernou zahradu. Stejně jako sakury mají i ume řadu druhů pro začátečníky bude stačit, že kvetou od ledna do konce března a jsou děleny do tří skupin 1) rychle kvetoucí 2) střed 3) pozdně kvetoucí. Já jsem do zahrady dorazila, když byla v květu ze tří čtvrtin. tzn. stihla jsem rychle kvetoucí ume a střed. Na pozdně kvetoucí ume je ještě zima.
Květy ume jsou od bílé přes růžovou až po temně rudé. Řada zahradníků se snaží roubováním či jinou technikou získat bílé a růžové květy na stejném stromě, nicméně je pravda, že bílá vede. Sama jsem si kdysi zakoupila ume s tímto roubováním a ta tmavě růžová část jen přirozeně zašla a převládla bílá část. Takže ono to s tím křížením druhů nebude tak jednoduché.
Zahrada je z kopce a do kopce jako celé Atami, takže se projdete. Dobrá zpráva pro kočárky, přístupnost je dobrá, schody jsou minimální. Součástí zahrady jsou i stánky s občerstvením a suvenýry. Jedná se do "delux" místo, kterým protéká říčka je zde řada japonských mostů a dokonce i vodopády s průchodem ve skále. Opravdu velmi zajímavá podívaná. Další dobrou zprávou je, že Baen se vyplatí navštívit i na podzim, protože je to jeden ze spotů v Atami coby "momiji spot", tzn. plán na podzim se už začíná pomaličku rýsovat. 
Součástí zahrady je i korejská část, kde najdete část architektury (pro představu) a ume typické pro daný region. Zajímavá byla místní fontána, tam se malému hodně líbila, a tak hleděl jak by se v ní pěkně vymáchal. Další zastávkou byl spot "nohy v mokru a teple" aneb onsen určemý pouze pro nohy, kde za poplatek 100 yenů vám zapůjčí i ručník. A kromě onsenu a stánků s občerstvením je tu i vyhlídka, ze které máte výhled na celou zahradu a ten pohled stojí za to. Takara

3 komentáře:

  1. Konečně se mi tady fotky zobrazily, ale ty dřívější pořád ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za absenci fotek se omlouvam. Zrusenim Blogu.cz doslo ke smazani cele galerie fotek. To ovlivnilo fotografie zde na blogu. Fotky u starsich clanku zmizely a ja je dodavam postupne. Nove clanky fotky maji automaticky. Bohuzel nekde uz fotky dohledat nelze. Moc se omlouvam.

      Vymazat
  2. A šlo by to i vypálit? :) :) :)
    Procházka musela být nádherná.
    Zemětřesení se vás nedotklo?Je to velice smutné.
    Eva

    OdpovědětVymazat