pondělí 15. listopadu 2021

Japonský Kalendář: 15. listopadu 753

Shichi-Go-San七五三
je národním svátkem, který se slaví 15. listopadu (většinou). 3, 5, 7 jsou v Asii tradičně šťastná čísla, nelze je dělit (prvočísla) a jsou tedy speciální. Slaví se celostátně, jedná se o oslavu dětí a jejich zdravého růstu na duši i na těle. Samozřejmě se začíná oslavou prvních narozenin, kdy se robátku na záda připevní velký kus mochi a ono brečí a batolí se. Další oslavou je zmíněných 7, 5, 3 jedná se o narozeniny.



Děti, které dosáhnou 3, 5, 7 obléknou tradiční oděv pro tuto příležitost a účastní si oslav v chrámu a také se fotí a pořádá se párty v některých krajích Japonska tato oslava vyjde stejně jako svatba a vzhledem k tomu, že japonské svatby jsou velmi nákladné, tak jim rozhodně nezávidím. Oslava jednoho roku není součástí Shichi-Go-San七五三, ale je třeba říct, že 3 a 7 je oslava pro dívky a 5 pro chlapce.

Je třeba zmínit, že počítání v případě Japonska je dvojí. Podle starého počítání je dítěti 1 rok už v době narození, takže oslava 3 bude už ve dvou letech (od narození), ve čtyřech a v šesti. Musím říct, že záleží na rodině. Mě se víc zamlouvá běžné počítání ne to staré, takže budu slavit Shichi-Go-San až synovi bude opravdu 5 let.

Tradice oslav má své kořeny v samurajském způsobu života a oslav a pojí se s určitými rituály jako bylo vyholování hlav dětem, když dosáhly určitého věku, první hakama. Do dnešní doby se dochovalo oblékání do kimon určených jen a jen pro tuto příležitost.


Slavnost se týká dětí, které slaví 3, 5, 7 nicméně ve školkách se slaví se všemi dětmi. Ve školkách se vyrábí speciální tašky s držadly a do těchto tašek se dávají sladkosti typu hroznového cukru (chuť to má přesně takovou) a jde se do chrámu, kde se společně pomodlí a poprosí "aby pěkně rostli na duchu i na těle. Co se cukříků týče, tak se většinou dává dlouhé cukrátko zvané Chitose Ame, což je dlouhý lisovaný cukrový špalík, jehož jméno znamená "tísícileté cukrátko" symbolizuje růst, vývoj, nicméně ve školce si vystačili se zmíněnými hroznovými cukříky.


Ta pravá oslava je doma s celou rodinou. Jde se do chrámu, kde je speciální obřad, pak do obchodu, kde vás vyfotí a nakonec slavnostní oběd (pozdní odpoledne). Pro děti je to báječná příležitost nacpat si břicho sladkostmi a pro dospělé šance obdivovat krásná kimona, chrámy a nasát atmosféru této tradice. 

A jak jsme to slavili my? 
A. mělo být ten rok 5. let, když jsme obdrželi leták z lokální svatyně netuším. Přihlašovací leták jsme vyplnili a zanesli do centra pro děti, který sousedí  s naší lokální svatyní. Koupila jsem hakamu, což je slavnostní kimono pro chlapce. 

J. ho obleče taky, takže se to vyplatí. Strávila jsem hodně času studováním Youtube videí na téma, jak obléct hakamu. Musím říct, že tohle byl oříšek, hlavně ty různé pásy a ozdoby. Úplně jsem to nedala. "Sukně" mu sjížděla dolů, protože jsem je neutáhla. Poučení pro příště. Takže popošel pár kroků museli jsme vytáhnout nahoru. A takto asi 20krát. Snad to s J. zvládnu lépe. 
 
Vyrazili jsme do svatyně, kde se platil obnos 5000yenů (1000Kč) za obřad. A dostal speciální dlouhou tašku. Ve které byla sladká tyčka tzn. chitose ame což je dlouhověká sladkost a symbol jeřába a želvy, které značí dlouhověkost a štěstí. Také A. dostal ochraný amulet na tašku. No a potom už se šlo na obřad. 

Obřad byl za 5 minut hotový a probíhal dost podobně jako Omiyamairi, kdy se řekla adresa a jméno "oslavence" a přálo se mu, aby ho bohové požehnali. Když bylo hotovo, tak už jen fotka před svatyní s celou rodinou a šlo se domů v našem případě. Byla jsem mrtvá, ale totálně. Další Shichi-go-san mě čeká za 4 roky, tak snad se do té doby zlepším. Hlavně nezapomenout. Pásy se musí pořádně utáhnout. Na to nezapomenout, ale klidně mi to připomeňte. Takara






1 komentář:

  1. Tak to je krása, hakama mu moc sluší! Tyhle slavnosti vůbec přinášejí zajímavé zážitky a když je to navíc spojené s požehnáním, tak to nemá chybu :-).

    OdpovědětVymazat