pátek 11. ledna 2019

Novoroční Menu

Novoroční Menu? Co to je a o co jde? To se Vám pokusím trošku přiblížit svým dalším článkem. Tak jako k Silvestru patří jednohubky a šampaňské, tak v Japonsku patří k Novému Roku "toshikoshi soba" a "o sechi"...

 年越しそば toshikoshi soba
Význam jména se dá volně přeložit jako "soba nudle na přelomu roku". Tak jako vše, co Japonci dělají či konzumují během svátků, má i toshi koshi soba svůj význam. Snězení tohoto soba Vám zaručí dlouhý život a životní energii do nového roku. Za těch 8 let, co jsem tady jsem ho jedla asi jen dvakrát, takže mě dlouhověkost nehrozí.




Poznámka na závěr: Pokud už se do jezení toshikoshi soba pustíte, pak musíte sníst všechno do poslední nudle. Jinak Vás stihne nějaká pohroma. Toshikoshi soba je velmi jednoduché na přípravu oproti následujícímu menu "o sechi", protože potřebujete pouze pohankové nudle, tsuyu a nějakou tu zeleň pórek či jarní cibulku a je hotovo.

   おせち料理 o sechi ryouri
takto se nazývá jídlo, které Japonci jedí během svátků. Každá položka má svůj význam. Tradiční osechi set je ve dvou až tří patrových plastových či dřevěných zdobených krabicích. Existují i menší sety pro ty co jsou single nebo žijí jen ve dvou. Tyto menší sety lze zakoupit v supermarketu a obsahují jen základní položky. Od malých sušených rybiček, přes vařenou a nakládanou zeleninu, po černé fazole a krevety. Existuje mnoho schémat, jak jsou řazené jednotlivé položky.

Oshougatsu je jedním  z 5  svátků sekku...(dalšími jsou např. tango no sekku a momo no sekku jsou chlapecký a dívčí "dětský den). Tento zvyk oslavovat v určité dny roční doby a změny v přírodě je zvyk pocházející původně z Číny a do Japonska ho dovezli čínští osadníci. Japonci tyto zvyky převzali a upravili po svém.

O sechi set má nasládlou chuť, protože většina ingrediencí je naložena do "marinády" jejíž složení je sójová omáčka, mirin a cukr. Takto naložené jídlo vydrží delší dobu, což se hodilo, protože podle tradic první tři dny v novém roce se nesmí nic vařit, smažit atd. Jedinou výjimkou z pravidla tvořila tradiční polévka zvaná zouni, která obsahuje knedličky mochi.

Proto je vyráběno na konci předešlého roku a konzumované na nový rok. Součástí setu je i nimono, což je vařená zelenina. Některé sety obsahují i potraviny ze západu, sendviče apod. takové o sechi se nazývá "seiyou o sechi" dále čínské sety, které se nazývají jak jinak "chuukafuu o sechi" Tak to by byl úvod a teď k jednotlivým položkám.

Nejsou to všechny položky, jen ty nejznámější, tak tedy jdeme na to:


Nishiki Tamago 
-to je vaječná roláda, bílá symbolizuje stříbro a žloutek zase zlato. Obojí symbolizuje bohatství a štěstí v nadcházejím roce.

Ebi
- krevety symbolizují dlouhý život, bývají nakládány do mirinu a soyové omáčky

Kazunoko
-je typ malých sušených rybiček, které se jedí jako snack a často je nalezneme v dětských obentou nebo i u piva...kazu znamená počet a ko znamená dítě. Tato položka má symboliku a jedná se o přání aby bylo narozeno hodně dětí v nadcházejícím roce.

Kuromame
-černé soyové boby, které symbolizují přání zdraví v nadcházejícím roce

Kohaku namasu
-jedná se o červenou a bílou zeleniny, kdy červenou zastupuje mrkev a bílou řepa (daikon) jsou nakládané ve slazeném octu a přichuzené yuzu, což je jeden ze sezónních citrusů, které rostou v Japonsku v době zimy, kromě mikan.

Zouni
-polévka obsahující knedlíčky (mochi) jsou dva základy polévky, které se liší podle dělení východního a západního Japonsa. Nicméně netuším, co je na tom pravdy. Základ je buď čirý jen zeleninový vývar a nebo miso základ. 

Konbu
-jedná se o jednu z řas, a její název je odvozen od slova "yorokobu", což znamená "radost.

Tai
-červený cejn, ryba, která se používá k různým slavnostem například oslava "přechodu na pevnou stravu" tzv. okuizome. Tai je čast slova "medetai" což je blahopřání, oslava, blaženost

Daidai
-další z japonských citrusů s typickou hořkou chutí. Význam kanji znamená "z generace na generaci" tato mikan podobná citrusovina se pokládá na vrch kagami mochi. A symbolizuje i slunce pro svou sytě oranžovou barvu.

Kamaboko
-pečený rybí dort. Většinou nakrájený na plátky s červené (mě přijdou spíše růžové :-) ) a bíle části. Tyto barvy mají symbolizovat Japonsko, coby zemi vycházejícího slunce. A jsou částým prvkem na slavnostních meny.

Tazukuri
-sušené sardinky namočené v sójovce. Dříve se tyto ryby používali k zúrodňování polí, protože obsahují hodně minerálů a tedy v menu symbolizují přání bohaté úrody. V dnešní době se tyto rybičky používají jen na venkově, ve městě jejich význam v o sechi upadá.

Tímto máme základní položky za sebou. Nebudu lhát a tvářit se, že mi osechi nějak hrozně chutná. Letos jsem ho nehrotila, ale protože malej už tomu začíná rozumnět, tak se budu muset snažit držet tradice, jak ty české, tak ty japonské.  Takara

Žádné komentáře:

Okomentovat