pátek 25. ledna 2019

Novoroční výzdoba

Jak je to s výzdobou japonských domácností v době kolem nového roku? Na to se dnes spolu podíváme. Netvrdím, že jsem expert, znám pouze základ a symboliku jak u čeho. Nicméně chtěla bych si utřídit své poznatky a zjistit kolik toho ještě nevím.

Kagami mochi
jsou dva bochníky rýžových bochánků na sobě, které se obětují bohům společně s novoročním saké, které má v sobě zlato. Navrch kagami mochi se dává citrus zvaný daidai je podobný mikan, ale struktura a barva je jiná. Daidai znamená z generaci na generaci. 

Kagami mochi znamená "zradlové mochi" a je to podle tvaru, který vypadá jako stará zrcátka v Japonsku. Dříve se pokládali dva bochníky na sebe, dnes převládá plastový obal a v něm spousta balíčků s mochi uvnitř. Kagami mochi se otevírá až po prázdninách a servíruje se s polévkou s červených fazolí.

Kagami mochi se dává jako oběť bohům, kterých je hodně proto se na vesnici nevyrábí jen jedno do domu. Kamado gami což je bůh ohně, nando gami což je bůh zadních místností jako je ložnice, někdy se jim říká "bohové v klozetu", kawaya gami bůh záchodu :-), Suijin je bůh vody a potrubí a kanalizace...


Shime kazari
je výzdoba, která se věší nad dveře s přáním všeho nejlepšího do nového roku. Každý rok se obměňuje není tedy možné používat jednu a tu samou každý rok.  Stejně jako to co vypadá jako provaz (shime nawa) v shintou svatyních má za úkol chránit a udržet zlé duchy venku.


Kadomatsu 
je výzdoba, která je patrná na všech zastávkách u nádraží, hotelech, úřadech aj. Drahé varianty stojí až 40 000 yenů. Levnější varianta jsou dvě větvičky jehličnanu, které sa přivazují k vstupním branám zleva a zprava. Borovice ve spojení s bambusem je vítání boha, který přichází na nový rok zvaného Toshigami-sama, který přichází aby požehnal místu, kde je kadomatsu před vchodem. Bambus a borovice jsou symboly dlouhověkosti, proto se objevují skoro v každé novoroční dekoraci. Co se děje s kadomatsu po novém roce. Podle toho co jsem slyšela, tak se společně s ostatní novoroční dekorací rituálně pálí v půlce ledna. 


Další drobné ozdobičky pocházejí z 100yen shopu a dávají se do květináčů i do další výzdoby. S většinou se Japonci příliš nezabívají, pokud nevyrábí ikebanu, což je aranžování květin a přírodnin. Na nový rok se ikebana často objevuje v různých vitrýnách a prvky v této ikebaně jsou jak novoroční ozdobičky, tak jehličnany a sezónní květiny včetně té, která vypadá jako zelí. 



To je ode mě vše, příští rok bych ráda vyzkoušela novoroční ikebanu, pokud to bude jen trošku možná ráda bych si jí vyzdobila náš tatami pokoj. Snad na to do příštího roku nezapomenu. Takara






Žádné komentáře:

Okomentovat