sobota 5. ledna 2019

PFka...Novoročenky...aneb Nengajou

Období kolem Nového Roku je v Japonsku zvané "oshougatsu". Jedná se o jedno z větších období svátků, kterých je v Japonsku jako šafránu a dá se říct, že začíná od 28. prosince a končí 3.ledna nicméně počet dní záleží na společnosti, pro kterou pracujete a také na kalendáři. 


Existuje spousta tradic a já se s Vámi o ně podrobně podělím, ale dnes to bude o PFkách. Japonci neposílají vánoční přání, ale přesto si nějaká ta blahopřání posílají. Bývají kreslené, ručně vyráběné, ručně psané, ale i v aplikaci vytvořené a vytištěné. Pokud rozesíláte až 100 přání, pak se nejspíše uchýlíte k tištěným nengajou. 


Japonský kalendář je speciální má 12 cyklů. Podle 12-ti zvířátek, které jdou po sobě v tomto pořadí: myš-býk-tygr-králík-tygr-had-kůň-ovce-opice-kohout-pes-divoké prase. Každému ze znamení v horoskopu se přisuzují různé vlastnosti, ale i hodiny na ciferníku. Rok 2018 byl rok psa no rok 2019 je rokem divočáka tedy (divokého prasete inoshishi), takže na letošním nengajou se budou objevovat divočáčí motivy...


Pro psaní adresy platí stejná pravidla jako při psaní adresy na dopis. Musí to být bez chybičky. Možná i proto dává spousta Japonců přednost tištěným nengajou. Věřím, že mají stejné pocity jako každý jiný, když musí něco dělat znovu a znovu...


Jakmile máte napsáno, či natištěno, pak už jen hodíte nengajou do schránky na dopisy, ale pozor! Hází se do části označené žlutě, ta část je určená pro nengajou, které se tam hromadí, a pak třídí aby mohly být doručeny všechny ve štosu přesně na 1. ledna. Mají to tedy vychytané.


Ještě si dovolím malou poznámku. Pokud obdržíte nengajou od někoho komu jste ji neposlali, tak máte čas přibližně týden tuto pozornost oplatit. Oplacení rozhodně doporučuji v rámci zachování dobrých vztahů. 


Další věcí je, že každá nengajou je i svým způsobem losem do národní loterie, takže doporučuji zkontrolovat kód vlevo dole, protože možná jste vyhráli. No pravděpodobně ne, ale těch pár sekund adrenalinu za to stojí ne? :-)


Letos jsem nengajou rozeslala, zatím netuším, zda došla do Čech v pořádku. Nezbývá mi doufat, že snad v pořádku došla. Přeji úspěšný vstup do nového roku 2019. Takara








Žádné komentáře:

Okomentovat