pondělí 31. prosince 2018

Hatsumode 2019 aneb rok divočáka je tu...

akemashite omedetou gozaimasu!

Je novoroční přání přesně po půlnoci a používá se na 1. ledna...později se k němu dodává
kotoshi mo yoroshiku onegaishimasu. Což je přání do nového roku a týká se spolupráce, zachování dobrých vztahů apod. v novém roce...


Čas kolem 1. ledna se nazývá "o shougatsu" chrámy i svatyně se zahalí do lampionů a záplavy červeno-bíla což jsou kromě národních barev i barvy sváteční...Výzdoba chrámů a domácností je vidět na každém rohu...na rozdíl od Vánoc, které staří Japonci moc nehrotí, ale mladší rodiny je slaví- i když pravda po svém-po Japonsku...řada dětí najde pod stromkem jen jeden dárek, ale ne z důvodu edukace, že Vánoce nejsou pouze o dárcích, ale protože se jim nechce utrácet. Budou muset utrácet více na Nový Rok. O sechi tradiční novoroční menu a vzhledem k tomu, že se schází celé rodiny, tak i větší zásoby no a "otoshidama", což je menší penežní dárek na Nový Rok. Můžu objektivně říct, že Japonci utrácejí více za oslavu Nového Roku než za Vánoce...


Kagami mochi je tradiční dar bohům. Jsou to dva bochníky mochi na sobě. Na vrch se dává japonská mikan, ale je to speciální odrůda zvaná "daidai" od běžné mikan se liší povrchem a barvou, která je sytě oranžová a symbolizuje slunce. Kdo někdy pozoroval západ slunce na břehu moře mi dá zapravdu, že tam podoba je...sytě oranžový západ slunce... Před oshougatsu se ve školkách pořádá různá tvorba s mochi (rýžovými bochánky) a děti se učí mochi vyrábět. Těsto se vyrábí tak, že se přidává voda a mlátí se do něj palicemi ve velkém hmoždíři. Je to dřina a většinou se angažují muži, pouze tam, kde je mužů nedostatek, tam zaskočí ženy...


Shime kazari je tradiční výzdoba na dveřích v době "o shougatsu" má různé provedení a podobá se vánočnímu věnci, který dáváme v Evropě na dveře. Před 8 lety jsem toto poprvé spatřila a nafotila jsem kolekci, fotila jsem snad každé dveře a vchod. Každé bylo jiné a krásné. Naprosto mě to uchvátilo...společně s tím jsem fotila i kanálové poklopy :-) a z každého výletu jsem měla tak 1000 fotek. Myslím že E.M. si to bude pamatovat, fotila jsem úplně vše a všude...


Kromě shime kazari se z obou stran vchodu dává kadomatsu což jsou obří sloupky z bambusu zdobené jehličnany. Ty nejnákladnější stojí až 40 000. Většinou lidé koupí dvě větvičky s ozdobami a uváží to nalevo a napravo od vchodu jako levnější variantu kadomatsu.


Dalším ze specifických symbolů najdete na fotce níže...Nevěříte? Ale ano kýbl, hadr a koště je další z neoficiálních symbolů pro "oshougatsu" i když je pravda, že na Nový Rok už by nikdo nic vytírat neměl, tak přesto některý byznys funguje až do 31. prosince a to znamená, že "ó souji" se provádí až když je opravdu konec pracovního roku. "Ó souji" je volně přeloženo "velký úklid" a uklízí se opravdu do hloubky: filtry, prach, zažraná špína atd. atd. Je to jediný den v roce, kdy je vše opravdu nablískané...Děti ve školkách dostanou do ruky bílé ručníkům podobné malé utěrky a stírají vše podlahy, stěny, hračky apod. to je nutností, protože většina dětí údajné doma nemusí pomáhat a plný servis zajišťuje matka. Nicméně si myslím, že i toto se mění a 31. prosince jsem viděla malého kluka drhnout auto, takže se domnívám, že záleží na rodině.



Hatsumode je napsáno na  hata (praporu). Hatsumode je první návštěva v novém roce v chrámu či svatyni. Nejpopulárnější je Hatsumode už po půlnoci za zvuku 108 úderů přichází Nový Rok. Nicméně nejoblíbenější chrámy jsou ty největší v Kawasaki, Tokyu, Enoshima aj...Jenže tam můžete počítat s tím, že tam bude takový nával, že váš zážitek z hatsumode přebije pocit "díky bohu, že jsem odtamtud pryč" a to si myslím, že je důvod, proč jsem ta nejslavnější místa zavrhla a místo toho se soustředím na svatyně či chrámy v okolí. Výhody jsou nesporné. Méně lidí a brzký návrat domů.



Náše lokální svatyně- píši svatyně, protože v Japonsku máme dva typy svatostánků pro dva směry budhismus má chrámy (temple) a směr shintou má svatyně (shrine)...Náš lokální svatostánek je opuštěný svatostánek, který nemá kněze nemá ani velké matsuri v době oshougatsu. Byl obnoven a znovu vystavěn za pomoci místních a to se rozhodně cení. Je tak maličký a bezvýznamný, že jsem se poprvé setkala s rozvrhem...Ne nedělám si legraci. Za normálních okolností si omikuji, omamori a další zakoupíte až po půlnoci. Ale v této svatyni zde byl rozvrh.


Prodávali už od 29. prosince od 12.00 do 15.00, 30. prosince od 10.00 do 12.00 a 31. prosince od 1.00 do 15.00 a po půlnoci do 3. ráno. dále od 8.00 až do poledne. Zjevně tím chtěli předejít tlačenicím na omamori (talismany) a na novoroční věštby. Protože paní, kterou jsem potkala v chrámu strašila, že přijde strašně moc lidí, tak jsem si věštbu tahala odpoledne, ale otevřela jsem ji až po půlnoci. Prostě to kouzlo "novoroční věštby" by bylo pryč, kdybych ji otevřela už 31. prosince.

Na plakátě byl i ceník za talisman s ochranou bohyně Amaterasu to bylo 1000yenů, za ochranu domu a rodiny 500-1000 yenů. Personální omamori-talisman je za 500 yenů a jsou ve dvou barvách červené a fialové. Malej si vybral červený a já tedy fialový. Tyto talismany se kupují jen jeden na rok a na konci roku se musejí vracet, protože pohlcují zlo a neštěstí po celý rok a jakmile rok uplyne, tak to neštěstí začnou uvolňovat.


Tohle jsou naše talismany pro rok 2018, byl ve znamení psa...Ten krásný šíp je na sestřelování všeho zlého. Chtěla jsem si ho koupit i letos a tentokrát s divokým prasátkem, ale to bylo k mání až po půlnoci a bohužel já už měla odpoledne nakoupeno. Poučení pro příští rok "šíp" kupovat až po půlnoci... Na fotce níže vidíte, kam se dávají staré talismany. Dávají se na hromadu a nakonec se pálí. Nezapomeňte poděkovat za ochranu během celého roku.


A teď už Hatsumode v praxi. :-) Letos to bylo na dvakrát, protože to byla naše první návštěva na Nový Rok v lokálním chrámu. Před necelým rokem jsem zde koupila malý domeček, a tak s lokalitou máme už vazby, které se v budoucnu měnit nebudou, leda by byla nějaká nějaká větší změna v soukromém životě, ale zatím žádnou nečekám.


Vyrážíme na cestu...malej zachrápnul v 10.20 a já byla v pokušení nechat ho spát a nejít na Hatsumode, ale převážila moje dobrodružná stránka, takže vzbudit, do kombinézy, rukavic a čepice a hurá ven. Kombinéza byla ne z důvodu sněhu, ale zimy, protože jsme vyráželi v 11.00 večer. Paní mě docela vyděsila a já jsem nechtěla čekat v dlouhé frontě ne na Nový rok.


Lajny na betonu jasně ukazují, že se na nával lidí připravují opravdu pořádně. Nicméně v 11.00 tam nebyla skoro ani noha. Až jsem si říkala, zda nejdu až moc brzy...:-) No a letos věřte nevěřte jsme šli na hatsumode jako první ještě s jedním dědou, který tam čekal už před námi. 


Nikde ani noha. A to mi rozhodně vyhovuje :-) Tlačenice jsou něco, co opravdu nesnáším...Čekali jsme asi 40 minut. Nakonec se před nás postavilo asi 6 lidí, kteří jsou takzvaně "in charge" 
v obnově chrámu. Následovalo bubnování na taiko a nakonec ono známé: "akemashite omedetou gozaimasu" Pak už jsme po třech přicházeli k svatyni. 

1. nejprve se hodí peníze do kasičky
2. pak se zazvoní na rolničku
3. následují dvě úklony a tlesknutí (2krát)
4. přací nebo děkovací modlení
5. závěrem jedna úklona a odchod


Čas na otevření omikuji což je novoroční věštba. Letos se mi v tašce pomíchali, takže nevím, kdo si vytáhl co, ale vytáhli jsme si kichi 吉 a shoukichi 小吉, což jsou malé štěstíčka. Nicméně předpokládám, že malej si vytáhl to lepší z těchto dvou. Existují dva druhy řazení. 


大吉daikichi- velké štěstí、吉 kichi-štěstí、中吉chuu kichi-střední štěstí、小吉shoukichi malé štěstí、末吉suekichi částečné štěstí、凶 kyou smůla、大凶 velké neštěstí daikyou 

 nebo 
大吉 daikichi velké štěstí、中吉chuu kichi střední štěstí、小吉shou kichi malé štěstí、吉 kichi štěstí、末吉 koncové štěstí suekichi、凶 kyou neštěstí、大凶 daikyou velké neštěstí


Happy New Year 2019!
Máme hotovo. Letos jako první. Paní, kterou jsme potkali odpoledne měla pravdu. Je tu opravdu nával, tak jsem ráda, že jsem vyšli za včasu. Přejeme krásné svátky a šťastný nový rok 2019.


Talismany a ochrané amulety pro letošní rok. Letos jsem se objevila i na tabuli yakudoshi. To je tabule označující ročníky, které budou mít v tomto roce větší či menší smůlu. Jsou zde tři řádky. Opravdu špatný je ten prostřední řádek, ale první a poslední stojí za zmínku. Já se nacházím v prvním řádku, takže bych si měla dávat pozor, ale přemýšlím zda se vyplatit nebo ne. Asi to nechám náhodě. Uvidíme, jaký bude ten následující rok. Je to rok lichý a ty mívám dobré, takže uvidíme a necháme se překvapit.


Šťastný nový rok 2019 všem! 
Co se předsevzetí týče, tak si myslím, že stačí jen jedno a to "být letos lepším člověkem" a pokud se ho budeme snažit naplnit mohlo by být na světě lépe...Takara

Žádné komentáře:

Okomentovat