pátek 1. února 2019

O mochi tsuki aneb jak se vyrábí mochi

Rýžové bochánky jsou jedním z dobře známých neoficiálních symbolů Japonska. Vyrábí se během roku několikrát. Na nový rok, v době GW, pak při slavnostech Měsíce apod. Výroba není nijak těžká. Potřebujete pouze speciální druh rýže a vařič rýže zvaný suihanki. Rýže má mléčně bílou barvu. A pokud se uvaří, tak je lepivější než běžná rýže, což je pravděpodobně účel.


Tato rýže se uvaří až bych řekla rozvaří a pak se dá do dřevěného hmoždíře a za postupného přidávání vody se do té hmoty tluče palicí. Voda se přidává po troškách, protože pomáhá vytvořit těsto a navíc brání těstu přilepit se na dřevěno palici, to je žádoucí, protože se to blbě škrábe dolů. Proto při úklidu dbejte na čas, nenechte nic zaschnout jinak se pěkně nadřete při odstraňování nečistot.


Mochi se tluče palicí a lidé hlasitě povzbuzují: "yoisho-yoisho", ti co tlučou palicí se po určité době musejí vystřídat platí asi 10 úderů a střídačka. Palice je totiž těžká...



Malé děti do 3 let by mochi měly jíst jen opatrně a staří lidé též. V době Nového roku dochází k několika výjezdům kvůli lidem, kterým zaskočilo. Doporučuje se mochi krájet na menší kousky, protože hrozí zaskočení mochi a zadušení. Proto velmi opatrně. Ve školkách se většinou děti do tří let mochi nekrmí, protože je to velký risk. A provádí se tzv. o mochi cuki gokko...Jakmile je něco gokko tak je to "jen jako".


Mochi se dává do zeleninových polévek v době Nového roku. Dále jako dezert, který se plní různými pastami: anko, kurumi, goma aj. Dezert mochi má velmi jemnou konzistenci a myslím si, že místo rýže dělají těsto z mouky zvané mochiko, protože palicí se vám nepodaří vytvořit tak jemná konzistence a tak jemné těsto. Takže si myslím, že se rýže nahrazuje rýžovou moukou.


Je mochi, které má viditelné zrna rýže a zabalené v sakurovém listě, který se jí, je naložený v solném nálevu, tohle moči se dá najít celoročně v supermarketech, ale nejlepší je, když kvetou sakury. V dubovém listě zabalené je kashiwa mochi, které se jí v době Golden Weeku ku příležitosti dětského dne 5.5. Ten list se nejí! :-) a to zelené mochi je tvz. kusamochi a těm růžovým se říká sakuramochi. Mochi je dezert, tak se jím rozhodně nepřecpávejte...i když je chutné, tak všeho s mírou:-) Takara




Žádné komentáře:

Okomentovat