středa 9. října 2019

Yosakoi! RAMBU!

Dnes v rytmu yosakoi tance. Kdo by to řekl, že město, ve kterém žiji bude hostit soutěž na takové úrovni, že týmy soutěžící přijíždějí ze všech koutů Japonska. Den kdy se pořádá Yosakoi! Rambu! je dnem, kde je Sagamihara lidově řečeno "na mapě" a to bez nadsázky. Toto klidné, stárnoucí město s počtem servisů pro seniory převyšující předškolní zařízení se jednou ročně promění v město tance a barevných kostýmů. Město kde to žije a já to absolutně miluju. Jednou ročně se Sagamihara probudí k životu a je tu "bordel a ruch" hurá!!! 


Yosakoi pochází z Shikoku (konkrétně města Kochi) originální verzi vytvořil Takemasa Eisaku a je kombinací tří písní yossakoi bushi, yocchore což je dětská píseň a dále Kochi folklórní píseň. Yosakoi si průběhu 20. století získal na oblibě a rychle se rozšířil po Japonsku. Těší se takové popularitě, že autor dal velkoryse autorská práva veřejnosti. No a dnes tancují malí i velcí. Můj syn měl svůj první yosakoi tanec za sebou na "sportovní den",  protože není taneční typ nechali ho mávat s šátkem :-D to zvládl na jedničku. 


Originalní píseň yosakoi si můžete poslechnout zde (omlouvám se za šum ve videu):

tady je čistá verze originální melodie Takemasa Eisaku: 

Nicméně v dnešní době se používají různé remixy, ale refrén bývá stejný: " yosakoi, yosakoi, souran, souran, yosakoi, yosakoi, souran souran! dokoishou, dokoishou, souran, souran!" Přemýšlím, že bych malého přihlásila do některé z místních skupin, ale jak už jsem zmínila on je "no dance" typ, tak si o tom budu muset nechat zdát. :-)


Co lidi přitahuje na yosakoi kromě melodie jsou i kostými tanečníků. Vlasy, make up a oblečení je prostě nádherné. Tanečníci si oblékají tvz. "happi" což je oblečení na matsuri (slavnosti) s krátkými rukávy nebo oblékají yukaty (letní verze kimona). Vše pestrobarevné a krásně zdobené...kromě toho tanečníci používají rytmický nástroj zvaný "naruko" zařadila bych ho ke zvuku kastanět protože má klapavý zvuk.


https://www.e-bogu.com/YOSAKOI-Naruko-Hand-Clapper-p/dai-gif-naruko-clapper.htm
Klapačky, původně hudebním nástrojem vůbec nejsou, používali se k odstrašování zvěře z polí, protože Shikoku je víceméně zemědělská oblast: hory a pole, nádherné panorama :-). Dále se používají lampiony, asijské slunečníky, vějíře. Dále obří vlaky, se kterými máchají vlajkonoši, většinou nejsilnější chlapi v týmu.


Samotný tanec trvá od minuty a půl do tří minut. Na pódiu se vystřídalo asi 50 týmů. Já jsem shlédla asi 10 týmů, a pak jsem dostala hlad, takže jsem obešla místní stánky a koupila yakitori (pečené kuřecí maso na špejli) a skončila u kebabu a hranolek :-D tolik k "místním" specialitám. Měla bych baštit něco velmi japonského, ale vždy skončím u něčeho u čeho se nepocintám a nemusím se starat, zda to jím podle pravidel (se správným srkáním, s drženám hůlek předpisově atd...) prostě když je čas slavností jedu na úsporný režim a chci se jen bavit...


Na Yosakoi! Rambu! jsme letos vydrželi asi dvě hodiny, a pak jsme se odporoučeli domů, protože letošní léto a babí léto je peklo, stále teploty kolem 30 stupňů a na slunci i víc...Letos je to opravdu horší než předchozí roky, takže se nedivím, že lidé začínají s křížkem po funuse propagovat ekologii i plastikové velmoci, kterou Japonsko bezesporu je. Ať začneme od jednotlivě balených jablek a skončíme u jednotlivě balených bonbónech v sáčku...ale o tom příště :-)...Takara


1 komentář: