pátek 21. května 2021

Zápisky z cest: Odawara

Odawara město s dlouhou a velmi pohnutou historií. Město samurajů a ninjů. Dále město shintoismu a chrámů. Je to město, které se nalézá v Kanagawa prefektuře. Město má populaci kolem 200tisíc obyvatel.


Lokalita byla osídlená už v prehistorických časech éry Jómon. Od Nara éry město bylo částí Ashigarahimo v Sagami provincie. Město bylo kontrolováno několika samurajskými rody. Převážně Hatano klanem a jeho vedlejšími větvemi. Během Sengoku periody byl ve městě vybudovaný hrad. Na tomto hradu panoval rod Hojó, ano ten znáte z předchozho článku o Enoshimě. 


Bohužel "dračí" Hojó byl poražen Toyotomi Hideyoshi a Odawara se tak dostala pod kontrolu Tokugawa Ieyasu. Od té doby hrad v Odawaře pouze vzkvétal. Když teď už víte, letem světem historii hradu, tak vám povím, jak se tam dostat. 

Odawara je vyhledávaná v čase ume a ajisai. Tzn. v únoru a v červnu. Dostanete se tam pomocí Odakyuu Line. Pojedete směr Odawara, protože je to konečná stanice, tak se rozhodně neztratíte.  Kromě Odawara hradu můžete spojit tento výlet i s výletem do Atami, protože pro Atami budete také přestupovat 
v Odawaře.

Odawara je oblíbeným místem, kde se pořádají různé matsuri. Letos jsem promeškala Yabusame Matsuri, oslavující samurajské časy. Zlatým hřebem je střelba z luku z koňského hřbetu. Tuto akci jsem navštívila dva, tři roky zpátky
v Shin-Matsuda. Nicméně letos je ve znamení korony, tak jako loni. Bohužel. 

V únoru jsem se kochala ume, což jsou kříženci švestky a aprikotu. Začínají kvést od ledna. Též jsou symbolem Odawary.  S ajisai je to trošku jinak. 

Odawara Ajisai matsuri jsou velmi oblíbené. Součástí matsuri je i noční osvětlení. Bohužel hrad Odawara s ajisai nelze pěkně vyfotit. Hrad totiž zakrývají místní borovice. Nicméně kopec, na kterém hrad stojí, tak je pokrytý kvetoucí hydrangeou a je to opravdu nádhera. Hydrangea je v česky hortenzie, nicméně já dávám přednost japonskému názvu: ajisai.  Celý hrad a ajisai nasvícené vypadají jako z pohádky. 

Po návštěvě chrámu jsem se vydala na hrad. Musím říct, že oproti minulým letům se Odawara změnila. Je zde více angličtiny k mání a také se zvýšil počet cedulí se zákazem focením. Proto pokud pojedete do Japonska, než začnete zběsile fotografovat lidi v yukatách, zboží na pultech, je slušnost se nejdřív zeptat. Nechci moralizovat, ale je to opravdu problém a to až takový, že se v některých obchodech např. v Roppongi setkáte s vulgárními nápisy, protože focení bez dovolení vadí...



Po návštěvě hradu jsem se pěkně prošla po zahradě a kochala se ajisai. Pak už jen menší občerstevení a čekání na to, až se setmí, abychom se mohli kochat o něco déle. Kromě hydrangeí je zde k vidění i kvetoucí kosatce. Odstíny od modré, přes růžovou až po fialovou. Zkrátka jako z pohádky. Pokud cestujete směrem Hakone v červnu určitě doporučuji vystoupit i v Odawaře. 


Ajisaje začínají kvést. Letos rychleji. Ale bohužel ruku v ruce s tím jde i korona, takže do hradu se nedostanete a ajisai vláček také nepojede. To se nedá nic dělat. Nicméně i tak si sezónu s ajisai můžete užít na mnoha místech v Japonsku.
Já se ji plánuji užít rozhodně. Krásný konec května. Takara 

1 komentář:

  1. Krásné místo. Tvoje rada bohužel přišla pozdě, takže při cestě do Hakone jsem poznal z Odawary pouze nádraží a to, co bylo vidět z vlaku. Tak třeba příště :-).

    OdpovědětVymazat