čtvrtek 13. května 2021

Enoshima Love story aneb příběh Gozuryu a Benzaiten

Enoshima je malý ostrov spojený mostem s pevninou. Na tomto miniostrůvku se nachází jeden z nejkrásnější svatyňových komplexů v Kanagawa prefektuře. Už za Edo časů bylo toto místo velmi populární, i když bývá někdy opomínáno, protože pláže na Enoshimě lákají víc, pokud ale zapomenete na pláže a vydáte se se mnou do kopce na Enoshima Island, pak vězte, že vstoupíte do dračího světa.

Legendy praví, že v časech, kdy Enoshima ještě nebyla Enoshimou byla v dané lokalitě vesnice zvaná Koshigoe. 

Tato vesnice byla sužovaná přírodními pohromami, zemětřesení, přívalové deště, tsunami a když bylo pustošení Koshigoee u konce oblaka se otevřela a na zem se snesla bohyně Benzaiten, ta vyzvedla z moře malý ostrov a ten se stal Enoshimou a domovem bohyně Benzaiten.


Drak, který měl významný podíl na pustošení Koshigoe viděl příchod bohyně a bláznivě se do ní zamiloval. 

Tak bláznivě, že jí hned nabídl sňatek. Benzaiten se ale ostýchala. Věděla, že drak má v sobě hodně zla a pustoší, tak jak už to 5hlaví draci dělávají. Řekla mu, že se za něj vdá, pokud bude ochraňovat lidi Koshigoe. 

Drak tohle slíbil, a jak slíbil, tak i konal. Když Benzaiten viděla, že Gozuryu (5hlavý drak) má v sobě dobro a plní, co slíbil, provdala se za něj.

 A Koshigoe region prospíval pod dvojí ochranou. 

Žili spolu šťastně, ale i drakův život, i když dlouhý přišel ke svému konci. Drak byl tak obrovský, že se jeho posledním odpočinkem stala Kamakura (dříve Fukusawa). No a místní legendy tvrdí, že lze spatřit siluetu draka na vrcholech hor kolem z Enoshimy do Kamakury, tak zkuste koukat kolem sebe. Třeba draka uvidíte.

Tak to byla legenda o Gozuryu a Benzaiten. První zmínky o této lovestory spadají do doby kolem roku 1000, kdy mnich Kokei zapsal poprvé příběh o hrozivém pětihlavém draku pustošící Koshigoe. Samotný název vesnice je opravdu zajímavý. V některých kanji zápisech znamená "dětská-smrt-překonání" zjevně se drak ládoval dětmi jako o senbei (japonský snack) 

Ovšem legenda, též říká, že ač Enoshima je svatyní lásky a najdete zde hodně love spotu (i se zámečky a klíčky) nesezdané páry by sem neměly chodit, protože Benzaiten bude na ně žárlit a rozhádá je. No na někoho se problémy ve vztahu hodit musí že? :-) 



Teď už nám zbývá jen vyrazit na Enoshimu, která je spojená z main land pomocí mostu. Ten se nazývá Benzaitenbashi aneb most Benzaiten. Budeme pokračovat uličkou zvanou nakamise, ta je lemována obchůdky, takže pokud se zadýcháte, tak můžete zastavit a obejít ochůdek, pak zase pokračujete nahoru. 


Přijdete k hlavní, obří, červené torii (bráně) a zde se můžete rozhodnout, zda budete líní a nebo nebudete. Pro líné je tu eskalátor a pro nelíné tu máme schody. Doporučuju schody, protože vám ujde spousta výhledů. Nicméně cesta zpět je bez eskalátoru, takže o ně nepříjdete úplně, protože se vracíte po schodech. 


Enoshima je svatyně, tzn. shintou. a je to poměrně zajímavý komplex s draky na každém rohu (skoro). Dnešní Enoshima má tři menší chrámy. 
Jsou to:
1) Hetsunomiya

2) Nakatsunomiya

3) Okutsunomiya

 Její historie se datuje kolem roku 500. A je spojená s prvním regentem Kamakura shógunátu. Hojo Tokimasa. Jeho rodinný znak má 3 dračí šupiny. Jak k tomu došlo? Údajně když Hojo Tokimasa navštívil svatyni, potkal záhadnou ženu a ta mu dala 3 dračí šupiny. Tou ženou byla pravděpodobně Benzaiten a rod Hojo se stal protektora oblasti kolem Enoshima a Kamakury. Osobně si myslím, že tohle v podstatě PR příběh pro klan Hojo, kdy řekli, že mají vazby na daný region (3 dračí šupiny) a proto tu vládnou. Nicméně legenda je to pěkná. 


Po vystoupení po schodech a projiti Zuishinmon uvidíte reliéf Benzaiten vyrobení ku příležitosti 1450 výročí svatyně na Enoshimě. Pokud vystoupíte po schodech dál dostanete se do Hetsunomiya. U něj se nachází speciální kolo s trávy, zvané Chinowa, kterým když projdete jste očištěni. 

Minete dračí jezero, kde se dá provést: Zeniarai, což je mytí mincí. Mince se vloží do ošatky a omyjí se v jezírku, pak se tyto mince hodí do kasičky Benzaiten. Někteří lidé si umyté peníze rozdělí na: půlku bohyni a půlku sobě. Ovšem hrozí nebezpečí, že jimi někde zaplatíte. Pokud je očistíte ve vodě, tak je "rozmnožíte". Můžete zkusit a dejte mi vědět, zda byl nějaký účinek. Následuje svatyně Nakatsunomiya a pokud vystoupíte ještě výš, tak už vás přivítá Enoshima Candle, což je místní maják a za ním Okutsunomiya poslední ze svatyní. 


Kromě svatyní můžete navštívit i dračí jeskyně. Enoshima Iwaya Cave. Projdete kolem majáku po schodech dolů a cesta vás navede na most přilehlý ke skaliskům až k jeskyním. V jeskyních se nachází srdce svatyně a samořejmě draci. Jeskyně jsou dost tmavé, takže dostanete svíčičku a budete si s ní svítit na cestu. 

Jakmile projdete jeskyněmi, tak určitě zavítejte na skalnaté pobřeží, protože tam v různých prohlubních můžete najít zajímavé mořské potvory. Pro děti je to zábava jako stvořená. No a pokud chcete něco lepšího, pak doporučuji navštívit místní spa hotel s výhledem na Fuji-san, ale jen když je krásné počasí a nebo na místní pláž na main land. 

Enoshima se hodnotí, jak špinavá a je pravda, že pláže jsou hodně zanešené. Sem tam nějaký ten odpad. Nicméně na sezónu se pláž uklízí a staví se plážové domy, takže v létě určitě na Enoshimu, protože je to nejjednodušší přístup k moři. No a pokud se vám tam nebude líbit, tak vždycky můžete zajet do Atami. Z Enoshimy už to není až tak daleko. 

S blížícím se létem se na Enoshimu určitě vrátím, protože zde proběhne Obon Festival, což bude lampionový festival a pokud se vám Enoshima líbila ve dne, tak 
tak v noci ji budete mít ještě raději. To vám můžu slíbit. Takara



1 komentář:

  1. Je vidět, že draci sice vyžadují speciální zacházení, ale když se to s nimi umí... :-)

    Enoshimu jsem viděl jen z dálky z pláže. Sice jsem kousek popojel vláčkem Enoshima Electric Railway, ale vystoupil jsem už v Gokurakuji a prohlížel jsem si okolní chrámy. Přiznám se, že mě trochu odrazovaly davy lidí, které na Enoshimu směřovaly.

    OdpovědětVymazat