pátek 7. ledna 2022

Slavíme Nový Rok v Japonsku

Tak jako pro Čechy jsou Vánoce časem, kdy se sejde rodina. Tak v Japonsku je to tak s časem zvaným O shougatsu. Je to čas, kdy se sejde celá rodina a navštěvují se vzdálení příbuzní. Po Nový Rok 1.1. se začíná s konzumací osechi, což je speciální novoroční menu, protože obchody bývají 1.1. a 2.1. zavřené a většina položek na menu je nakládaná se sladkou příchutí. Černé fazole, vaječná roláda, houby, krevety aj. 

Narozdíl od Vánoc, kdy není volno, protože v kalendáři značené svátky (červeně) jsou všechny neutrální, tak aby je mohl slavit každý. Proto Obon week není značen červeně, protože se jedná o svátek spojený s náboženstvím zatímco Golden Week je značen červeně, protože se skládá z oslavy Showa Císaře, Oslavy zeleně, Den Dětí, Den Ústavy atd. jedná se o dny neutrální a společné pro všechny Japonce. Dalšími takovými svátky jsou: Den Moře-Oceánu, Den Hor, Den práce, Den seniorů, Den Vstupu do dospělosti, Den Sportu aj. To jsem jen odbočila, abych vysvětlila, proč na Vánoce není volno. 

Před Novým Rokem a po Novém Roce je tam pár dní. Většina firem je zavřená od 28. prosince do 3. ledna (tahle data se mění podle kalendáře, jak vychází neděle) Tomuto času se říká Nen matsu Nen shi a doslovně se to dá přeložit jako "Konec roku, začátek roku". V tomto čase probíhá stěhování národů, shinkanseny jsou plně obsazené a silnice ucpané. 

Než tento čas nastane všichni a všude uklízí a jdou pěkně do hloubky. Tato akce probíhá všude: školy, sousedství, zaměstnání apod. říká se tomu Ósóji a znamená to Velký Úklid. Šůruje se vše, na co se přes rok nesáhne. Nakonec se na dveře pověší shimekazari. To visí všude na dveřích v průběhu Nen matsu Nen shi. Je to podobné jako vánoční věnec na dveřích, jen tady je to z důvodu, aby dobré věci vstoupily do domu a špatné zůstaly venku. Také se po stranách vchodu stavějí kadomatsu, což jsou tři bambusy svázané k sobě a ozdobené větví borovice a další dekorací. Levnější variantou jsou dvě větve borovice přivázané u vchodu po stranách. To je znamení pro Bohy a dobré duchy aby věděli kudy do se dostat do domu a dům požehnali. 


Dále napsat novoroční karty zvané Nengajou.  Je vždy v tématu roku.  Jak jistě víte, Japonci mají svůj horoskop, který se liší v pojmenování několika zvířat (například: krysa je v Japonsku myš, prase je v Japonsku divočák). 2022 je rok Tygra, takže tygří motivy jedou. Řada Japonců stále píše ručně i 100 či 200, ale v poslední době lidé spíše nechávají tisknout, protože nesmíte škrtat a je to docela plýtvání novoročními karta. Na zadní straně Nengajou je číslo, které se losuje v celojaponské loterii. Zatím jsem nikdy nevyhrála a ani neznám nikoho, kdo vyhrál.

Další nezbytností je odevzdání starých talismanů omamori, domácích amuletů přacích sošek daruma. Vše se kupuje pouze na rok a po roce se to vrací do chrámu na místo k tomu určené. Pokud byste tak neučinili, tak po roce začnou uvolňovat veškeré neštěstí, které pochytaly předešlý rok. Takže koncem roku odevzdat a po půlnoci 1.1 zase nové zakoupit (ale můžete i dřívě během Nen matsu Nen shi) 





Teď už jen čekat na půlnoc, většina Japonců jedí a pijí a sledují rádoby zábavné pořady nebo NHK Kouhaku, což je pěvecká soutěž, která letos moc lidí nezaujala. Časy se zkrátka mění. Zhruba hodinu před půlnocí se začínají lidé scházet k chrámům a svatyním. Čím později se tam vydáte, tím větší frontu si vystojíte. 

Pak stojíte a čekáte ve frontě. Nakonec, alespoň v naší lokální svatyni to tak je, zahraje taiko, odpočet a přeje se: Akemashite Omedetou Gozaimasu. To se přeje pouze na Gantan 1.1. V čase před 1.1. se přeje Yoi o to shi wo mukae kudasai. (Doslova nechť přijdete k dobrému roku)  Můžete dodat Rainen mo yoroshiku  onegaishimasu ( přístí rok to samé prosím- v  práci to znamená pojďme spolu pracovat příští rok, v sousedství to bude znamenat budeme se potkávat i příští rok v podstatě se to překládá dost obtížně, protože je to mix pocitů: vděčnost s přáním do příštího roku. Na Nový Rok 1.1: se přeje Akemashite Omedetou Gozaimasu a  neformálně mezi přáteli se přeje "akeome". A po Novém roce se přeje různě. Ve zkratce: Kotoshi mo yoroshiku onegaishimasu. Prosím starej se o mě i tento rok. Je doslovný překlad. Je to v podstatě kultura Japonska, kdy já se starám o lidi kolem a oni se starají a pomáhají mně. Dříve to tak určitě bylo, ale v dnešní době se to postupně stává pouze frází a pravý význam fráze udržují starší Japonci. 

Akemashite Omedetou Gozaimasu máme za sebou a po dvojicích přistupujeme ke kasičce, kam se hází 5 yenů. Go en zní stejně jako výraz pro štěstí, proto se hází do kasičky žlutá mince s otvorem uvnitř. Dvakrát uklonit, dvakrát tlesknout a pomodlit se. Go en arimasu you ni. Ať mám štěstí. Je základ. Nicméně většinou lidé děkují bohům za předešlý rok a přejí si více do hloubky a nesobecky. Na závěr úklona a odchází se na tahání Novoroční věštby zvané Omikuji. 

Pozn. V budhistickém chrámu Nový Rok přichází za úderu 108 na chrámový zvon Joya no kane. 108 je číslo kolem, kterého se vedou různé teorie. 108 úderů je ke zlikvidování 108 hříšných pocitů-myšlenek. Patří sem různé obcese, přání, podezřívavost, vášně. To je nejrožšířenější teorie. 

Další teorií je Shikku Hakku, že existuje 8 problémů, kterým se snažíme vyhnout například onemocnění nebo smrt. Shi je čtení pro 4 a smrt, Ku je čtení pro 9 a utrpení (kurushimi) a Ha(hachi) je čtení pro 8. Matematicky: Shi ku 4x9 + ha ku 8x9=108. Zajímavé že? 

Omikuji aneb Novoroční věštby je kratochvíle, kterou spousta Japonců provozuje před Novým Rokem aby se zasmáli jaký, že měli mít rok a po půlnoci už jedou naostro. Novoroční věštby mají různé levely, ale ten kýžený je Velké Štěstí zvané Daikichi. Vše ostatní se skládá do proužku, který se uváže v chrámu na místě k tomu určeném a tím se věštba zruší, pokud byste chtěli vědět víc, navštivte můj youtube a video o omikuji. Nám se letos povedlo ulovit 3 daikichi, takže jsme letos za vodou. 


Ale i když máte Daikichi nemáte ještě vyhráno. Musíte skontrolovat tabuli s Yakudoshi. Co to je? To jsou vyvěšené ročníky, které budou mít v daném roce smůlu. Tabule je rozdělená na polovinu pánskou a dámskou, ale pozor platí speciální počítání. Váš věk +1! Proč to? Protože podle starého čínského počítání je vám v době narození už 1 rok (lunární), protože těhotenství trvá 10 měsíců (tohle počítání se používá v gynekologii i nyní) a také se používá v době Setsubunu (2.2. kdy přicházejí ďáblící a konzumujete sójové boby váš věk +1). 

Pokud jste se na tabuli nenašli, tak je čas vám popřát šťastný nový rok 2022. 

Děkuji vám za přízeň v roce předešlém a budu se těšit v roce Tygra. Takara

1 komentář:

  1. Krása, tak ať vám všechno vychází podle vašich přání a těch nejlepších předpovědí :-).

    OdpovědětVymazat