neděle 11. února 2018

Odawara z budoucnosti...

Zvláštní jak se to tak sejde...člověk se vydá na hanami (kochání se sakurovým květem) a skončí u hradu Odawara...zvláštní...ale někdy to tak prostě je...stane se...


Po nepovedeném "hanami" jsem spatřila na nádraží plakát s Odawarou, který upozorňoval na místní akci. Iluminace hradu Odawara. Respektive "sakura iluminace v Odawaře"...Nu což, řekla jsem si, když už sešlo ze slavnosti sakur v Shin-Matsudě - ne, že by snad slavnost nebyla, byla jen stromy nespolupracovaly- vinou sněhu a nízkých teplot bude "kawazu zakura" k vidění až o týden až dva později, než slibovali plakáty. Loni touto dobou, už "kawazu zakury" kvetly, ale letos jsem měla smolíka. Květů bylo jen poskrovnu. Takže vyrazíme do sousední Odawary. 


Začalo foukat, ale opravdu hnusně foukat. Pokud by nefoukalo, tak by to byla příjemná podívaná. Takto jsme klepali kosu hodinu a půl před hradem, než se sešeřilo natolik, že pro zážitek z iluminace jste zapomněli, že je vám zima až do morku kostí. 


Japonsko je zemí techniky a iluminace, projekce apod. tu mají propracované a dovedené do dokonalosti. Začínají už v 5 odpoledne, kdy je ještě světlo a jako se postupně šeří, tak je iluminace výraznější. My jsme vydrželi asi do 6, a pak už jsme rádi vyrazili směr "domov, sladký, teplý, domov".
Odawara hrad je oblíbený pro kvetoucí švestky (ume-kříženec švetky a aprikotu, nicméně překládá se jako "plum" proto se budu držet švestek, i když se plod ume švestce nepodobá ani chutí ani na pohled.) Dále zde kvetou ve velkém hortenzie (ajisai) doporučuji vyrazit v červnu, je to nádherná podívaná i s nasvícením v noci. 


Snad vás neodradí kvalita fotek, snad se mi podařilo zprostředkovat vám svůj zážitek z Odawary. 
Hezký den! Takara

Žádné komentáře:

Okomentovat