sobota 17. února 2018

Yakiniku aneb vůně pečeného masa

Yakiniku, jak už název vypovídá. Kanji pro yaku-péct,smažit a niku-maso. Yakiniku je tedy restaurace zaměřená na opékání masa. Yakiniku je restaurace jako každá jiná. Vlezete dovnitř a napíšete své jméno do pořadníku. Pak už jen čekáte až vás vyvolají.


Usadí vás ke stolu, který má uprostřed malý kruhový gril. Dále vám donesou menu. Vybíráte z hovězího, vepřového a kuřecího, dále jsou k mání saláty a dezerty jako bar, takže si můžete chodit dokud nemáte dost. Dále plody moře a jiné potvory. Vyplatí se neobjednávat masa příliš. Trvá než se opeče a oči se tzv. nají. Doporučuji vybrat si nějaký ze setů a k tomu saláty, dezerty a nějaké drinky. Za průměrnou večeři v yakiniku dáte cca 5-6tisíc yenů. Cca 1200Kč.


Maso v yakiniku je dobré kvality. Japonci milují měkké maso, takže z něj nedělejte úhel, i když 
v Čechách při opékání či grilování jdeme až do černa, alespoň podle mých známých a kamarádů a i já mám spálené, karcinogenní docela ráda. 


Dezerty v Japonsku jsou malé, ale protože si k baru s dezerty můžete dojít několikrát velmi brzy se dostanete na velikost, která vás uspokojí. Mezi dezerty se v Japonsku řadí i ovoce, které se jí méně, než zelenina. Jedním z důvodů je, že se většinou dováží a i to tuzemské je velmi drahé, takže pokud chcete někomu udělat radost, koš jahod rozhodně potěší, krabice broskví též. Za jedno jablko zaplatíte cca 100yenů tzn. na české to bude 20Kč...nic moc cena, i když japonské jablíčko je chutné a voňavé. To mně hodně překvapilo, protože EU jablka nevoní nevím čím to je, ale ta japonská opravdu voní po jablcích. Zvláštní, ale je to tak. Dalším oblíbeným dezertem je yogurt, lichi, jahody, ananas, zmrzlina a dortíčky v mini-size dále mochi. 

Salátový bar obsahuje: rajčata, římský salát, kukuřici, okurky, špagetový "salát", vaječný salát atd. Saláty mám ráda, i když na to moc nevypadám, jsou chutné a výborně ochucené no a dobře vypadají. Jen jsem je zapomněla vyfotit. Tak snad příště. Takara

Žádné komentáře:

Okomentovat