sobota 17. srpna 2019

Malá Čína v Yokohama City

Opět na cestách za prací a tentokrát jsem zavítala do míst v Yokohama City. Konkrétně se jedná o část zvanou Motomachi-Chuukagai. Jakmile je něco Chuuka, tak si můžete být jistí, že je to spojeno s Čínou a ne náhodou je v Yokohamě velké zastoupení čínské menšiny a tak vybudování čínské čtvrti bylo jen otázkou času.


Yokohama je opravdu mezinárodní město a občas mi přijde, že mnohem mezinárodnější než samotné Tokyo, protože život místních národnostních menšin je tu více vidět. Jakmile vystoupíte na zastávce Motomachi-Chuukagai, tak pokud půjdete z exit 1 a zamíříte doprava, tak během 5 minut se octnete v přístavu a přilehlém parku zvaném Yamashita Park. Zde v portu parkuje jedna z největších lodí k vidění v Yokohama přístavu. Loď nese jméno Hikawa Maru Yokohama a její spuštění na vodu proběhlo 30. září 1929. 


Pokud ovšem půjdete vlevo, pak narazíte na modrou umně zdobenou bránu do čínské čtvrti. Brána se jmenuje Dobrá Vůle. Dobrý název pro bránu. Kromě ozdobných bran je tu také krásný chrám zasvěcený ženě, která se stala po smrti bohyní.  Chrám se jmenuje Kaihoutei a bylo to první místo, které jsem v Japonsku navštívila. Musím se přiznat, že se mi více líbí čínské chrámy. Barevnost a ozdoby, kombinace červené a zlaté, tu prostě můžu.  Chrám je zasvěcen Bohyni moří zvané Ma Zhu Miao a byl vystavěn do dnešní podoby během posledních 20 let. Ma Zhu je údajně historicky doložená postava (Narodila se ve Fujian jako dcera Mr. Lin a její rodina byla 7. generací po 6. prefekturálním guvernérovi, takže rozhodně ne chudá rodina)  malou zajímavostí, že má narozeniny ve stejný den...:-)


Ma Zhu se narodila jako "tichá dívka", protože nikdy neplakala ani jako novorozeně. Modlila se k Budhovi každý den ráno a večer, když jí bylo 10 a údajně, když jí bylo 16 byla vyškolena v náboženské doktríně a projevila mimořádný talent ve vykládání poselství od Bohů...(jako atheistka mám pouze mlhavou představu o tom, co tento talent znamená...) Byla také známá léčitelskými schopnostmi. Schopnostmi zbavovat lidi zla a ochraňovat je před neštěstím...Když jí bylo 28let zemřela a byla pozvednuta do stavu božského. A často byla spatřovaná v červeném oděvu letící přes moře. Má řadu titulů " Moudrá a duchaplná žena" "Nebesy pověřena duchaplná žena" po její smrti ji lidé začali uctívat a vystavěli ji několik svatyní. A k tomu přibyly další tituly " Nebeská Císařovna" nebo "Duchaplná Princezna" nebo také "Svatá Matka Nebes" nebo "Princezna Nebes"...


Ma Zhu se stala Bohyní z lidského bytí a byla vysvěcena za Bohyni Moře, proto mnohé lodě měly vystavěný malý svatostánek k jejímu uctívání. Nemodlili se ale jen za šťastnou cestu, ale také za absenci povodní, cholery,  ochranu před zloději, válkami a epidemiemi. Čili její působnost se nevztahovala jen na moře, i když řada neštěstí chodila od moře...Jakmile začali Číňané podnikat cesty do zámoří kult Ma Zhu se začal šířit a v současné době ho můžeme nalézt ve 26 dalších oblastech a počet věřících čítá přes 200 mil. věřících. (zdroj leták, který rozdávají u vchodu do chrámu)


Kromě čínské architektury zde můžete najít zajímavé aquarium, 3D muzeum a spoustu restaurací. Samozřejmostí jsou pandy na každém rohu a místní restaurace...Do čínského jídla nejsem blázen, popravdě kromě rámenu a gyózy jsem snad ani nic čínského nejedla, takže láska na první pohled se nekoná a co se budoucnosti týče, tak jsem spíš do Itálie...:-)


Čínská čtvrť pořádá i slavnosti Nového Lunárního Roku, které připadají mezi leden a únor. Přehlídka masek a místních tanečních souborů. Přehlídka zabere celý den a kromě nich je také na programu tančící drak či lev či pes. Ǔčastnila jsem se těchto oslav už dvakrát a musím říct, že to bylo náročné, protože lidí tam bylo vždy jako much. Program byl velmi nabitý a řada lidí se snažila ulovit super snímek do novoroční fotografické soutěže. Můj ex se o to snažil každý rok, ale nikdiy neuspěl...Fotografií se muselo sejít vždycky tisíce.



Co se mě týče, tak o Číně jako takové vím pouze ze zpráv, takže vím prd... (Zemanův zmizelý čínský poradce) nebo z japonských medií (zpráva, že údajně Čína manipuluje s měnou, osočení by Mr. Trump) samozřejmě jsou tu demonstrace a mlácení lidí vystupující z vlaku a nic nedělající policie...mediální masáž funguje i na mě a to nemám TV...Pokud zatoužíte pozna místní a běžnou kulturu každodenního života, pak hurá do China Town...Takara


Žádné komentáře:

Okomentovat