středa 4. května 2022

3. května Kenpou Kinenbi (Kalendář)

Je státní svátek v Japonsku jedná se o Den památky ústavy (憲法記念日, Kenpō Kinenbi) Koná se 3. května na oslavu uzákonění japonské ústavy z roku 1947.
Je součástí kolekce svátků, známé jako Zlatý týden a 2. svátkem po Shouwa no Hi. 


Po bombardování Hiroshimy a Nagasaki v roce 1945 oznámil císař Showa bezpodmínečnou kapitulaci spojeneckým silám. Během následujících let Japonsko a US generál Douglas MacArthur spolupracovali na návrhu nové ústavy, která byla ratifikována Sněmovnou 24. srpna 1946, horní komorou dne 6. října a nakonec Koncilem dne 29. října. Poté císařem 3. listopadu 1946, v den narozenin císaře Meijiho, a vstoupil v platnost 3. května 1947.


Původně chtěl premiér Shigeru Yoshida slavit Den památky ústavy 3. listopadu, protože už byl svátek;  tak se stanovilo datum na 3. května.



Den památky ústavy je často vybírán jako den k zamyšlení nad významem demokracie a japonské vlády. Například v roce 2003 řada novin obsahovala úvodníky týkající se článku 9 ústavy, který prohlašuje zemi za pacifistický národ.



Den památky ústavy je příležitostí připomenout si události japonské historie. Národní sněm se pro veřejnost otevírá každoročně 3. května k prohlídkám budovy. Ovšem většina Japonců je v té době na cestách a cestují jako diví. Takara

Žádné komentáře:

Okomentovat