sobota 21. srpna 2021

Zápisky z cest: Nebuta Matsuri

Dnes jsem zpět s Nebuta Matsuri, které jsou původně z Tohoku. Nicméně jde o velmi populární matsuri, tak se s nimi můžete setkat po celém Japonsku a jedny z největších se konají v Aomori. My jsme do Aomori nezamířili, ale spokojili jsme se s místními Nebuta Matsuri, které se pořádaly tuto sobotu v Sakura Shimmachi. Sakura Shimmachi je jedna z čtvrtí v okolí Tokya, konrétně Setagaya-ku a pro zajímavost jedná se domovské město legendárního seriálu Sazae-san, který popisuje tradiční uspořádání japonské rodiny, úlohy každého člena v "daily life".

Nebuta Matsuri mají být jakýmsi ekvivalentem pro Tanabatu, ale s rozdílem, že nejsou součástí Shintou oslav. V centru pochodu má své místo udatný válečník s démonem a kolem něj jsou uskupeni tanečníci, kteří poskakují kolem
v pestrobarevných kostýmech zvaných haneto. Součástí těchto kostýmu je pokrývka hlavy jako při Awadori, jen vyzdobená květy a rolničkami. Tanečníci poskakují kolem osvětlených panelů a křičí "rasseraaa", jde údajně o dialekt a zkrácení slova irasshai volně přeloženo jako "vítejte", i když pro "vítejte" se častěji setkáte se slovem "youkoso".

Původ Nebuta Matsuri se vykládá různě a stejně tak i název Matsuri, takže v tomto případě, kdo hledá, ten najde a najde povícero vysvětlení. Jedno z nejčastějších je, že budoucí císař zformoval skupinu lidí, kteří hráli na příčné flétny a taiko, na odlákání nepřítele v bitvě v Mutsu provincii a pozdější rozdrcení nepřítele vedlo k založení slavností. Ale existují i další vysvětlení a já jsem vybrala jen to nejčastěji zmiňované, kde je pravda těžko říci.  Bezpečnost především. 

V dnešní době se jedná o průvody fléten a bubnů zvaných taiko, dále osvětlený bojovník s démonem jsou přítomni, stejně tak i kostýmy, ale dále už se jedná o lokální záležitost. V případě Sakura Shimmachi, tu šlo hodně o Sazae san, postavičku z jednoho z nejslavnějšího komiksu, který letos slavil 70 let od prvního publikování.

O čem Sazae-san je? Popisuje nostaligii starých časů, uspořádání tradiční rodiny po 2. světové válce. Sazae san je žena, která je "lehčí feministkou" rozuměj pro Sazae san je největším štěstím "vejce smažící se na pánvi určené na talíř manželovi k snídani" takže rozhodně nejde o čtení či podívanou pro feministicky založené ženy či ženy honící se za kariérou. Ani mně se Sazae san příliš nelíbí a to jsem zastánkyně vyváženého života rodina-kariéra.

Ale najdeme zde i jiné aspekty. Po 2. světové válce se kladl důraz na modernizaci Japonska a přesně taková je Sazae-san: moderní žena, která se obléká běžně raději, než do kimona. Stará se o rodinný krb, není žádná krasavice, prostě jen žena (u které mají všichni členové rodiny starosti, zda se vůbec vdá...samozřejmě, že se vdala :-) ) která se řádně stará o svou rodinu. Samozřejmě s časem, který se měnil, i názory Sazae-san se "měnily", takže se dostáváme k otázkam gender a postavení žen ve společnosti. Nicméně nečekejte žádná feministická hnutí...

Sazae-san je určitě dobré shlédnout nebo přečíst si, získáte náhled do doby, na kterou spousta japonských manželů s nostalgií vzpomíná. Ale nejen to, získáte i náhled do soužití se sousedy, kteří stále v menších městech či vesnicích fungují jako druhá rodina a nejbližší přítelé a pokud se jednomu přihodí něco zlého, tak mu celá komunita pomůže. Krásné, ale do dnešních dnů se toto dochovalo jen málo. Dříve totiž nebyl problém sprdnout sousedovic kluka, když dělal něco, co se nesmí. Dnes už při sprdnutí sousedovic kluka musíte očekávat, že budete sprdnuti jeho rozčarovanou matkou, a protože Japonci se konfliktům raději vyhnout, tak to nechávají plava a sousedské vazby už ve větších městech nejsou obvykle...

V podstatě je zázrak, když se lidi v činžáku znají jménem. Takže jako skvělý vhled do starých, tradičních časů "Sazae-san" určitě doporučuji.

Snad se mi spojení dvou témat Nebuta Matsuri a Sazae san v jednom článku povedlo alespoň tak, jak se to podařilo pořadatelům matsuri v Sakura Shimmachi, kde šlo právě o tyhle dvě věci: Nebuta Matsuri a Sazae-san. Takara

2 komentáře:

  1. Omlouvám se,fotky nejsou žádné.Mrzí mně to.
    Přeji krásný den ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypada to, ze fotky k tomuhle clanku jsou pryc. Mam jednu max. dve. 😭 Moc se omlouvam.

      Vymazat