pondělí 6. září 2021

Hrad v Osaka City



Osacký hrad je dominantou města Osaka, které se nalézá v Osaka prefektuře 
v Kansai oblasti. Osaka je město, které se podobá Tokyu, protože po velkém zemětřesení 
v Kantou sem mnoho lidí z Tokya uteklo. Osaka je takové malé Tokyo, jen více zelené a s méně lidmi.  Osaka hrad je viditelný z dálky. Stojí na kopci a je obehnán hradbami a vodními příkopy. To ho činilo velmi obtížně dobyvatelným.


Toyotomi Hideyoshi začal s konstrukcí hradu v 16. století. Chtěl aby byl hrad kopií hradu jeho rivala Azuchi hradu, ale mnohem lepší ve všech směrech. Hrad přešel na jeho syna Toyotomi Hideyori, který pokračoval ve vylepšování hradu, ale musel čelit silnému protivníkovi. Tokugawa Ieyasu (první shougun) upřel svoji pozornost k hradu v 1614 v zimě a ač měl více bojovníků než Toyotomi nebyl schopný se do hradu dostat. Začal plánovat překonání vodních příkopů. Toyotomi si byl vědom, že bez příkopů bude hrad dobyt a tak začal z jejich opravou. To vyprovokovalo Tokugawu Ieyasu k útoku, ale tentokrát hrad dobyl zevnitř pomocí infiltrace. Toyotomi Hideyori 
 v létě 1615 byl poražen a zemřel  společně se svou matkou Yodo-dono. 


Za vlády klanu Tokugawa byl hrad opraven a vylepšen a platil za obtížně dobyvatelný. Togokawa klan byl na vzestupu a rod Toyotomi zmizel. Hrad byl zničen několikrát v průběhu času.


Nicméně v roce 1868 padl hrad do rukou pro imperalistům a hrad shořel během civilní války 
v časech Obnovení Meiji. Pod Meiji vládou hrad byl opraven a stal se součástí Osaka armádního arsenálu. Adaptovali se na západní styl boje, který byl zkázou samurajů. Vyrabělo se tu všechno možné: zbraně, munice, dokonce výbušné materiály. 
Další restaurování a opravy proběhly před 2. světovou válkou. Nicméně opět Osaka produkovala zbraně, munici a výbušniny, takže se brzy stala cílem náletů a hrad byl poničen. 
Poslední rekonstukce byla vládou schválena v roce 1995 a dokončena byla v roce 1997. Stávající hrad je betonová reprodukce a má dokonce výtahy. Vnitřek hradu je zmodernizován a slouží jako muzeum.

                       

Osacký hrad i když pouze replika původního hradu určitě stojí za návštěvu. Kolem hradu je krásný park a hrad má vodní příkop. Hrad se dá obejít kolem dokola a je to pěkná procházka. Dokonce tu funguje vláček, který vás poveze kolem až skoro na vlakové nádraží. Ten vláček ocení jak velcí, tak malí. Z hradu se dají nafotit krásné fotky místních mrakodrapů malého Tokya, jak se Osace někdy přezdívá. I tenhle výlet hodnotím 5 hvězdičkami z 5. Takara

2 komentáře:

  1. Ten park je překrásný a hrad taky, víc z dálky, když člověk nevnímá všechny ty modernizace, ale to bylo třeba v Nagoji podobné. Osaku mám zahalenou do trochu smutnější atmosféry než zbytek země, protože to pro mě bylo při obou mých cestách místo, kde jsem se s Japonskem musel rozloučit. Kruci, říkám si, že bych měl nějak na blogu tento týden připomenout 10 let od svého prvního vstupu do krásné japonské země. To je hrůza, jak to letí, i když ty zážitky jsou pořád čerstvé a šťavnaté :-).

    OdpovědětVymazat