sobota 3. března 2018

Kamakura Matsuri v Nikko

Po dlouhé době na cestách a tentokrát za sněhem a vánicemi, kterých máte v Čechách dost. Ono na Hokkaidu je to taky hodně bílé a nebezbečné. Hokkaido je na seznamu mých vysněných destinací, ale všeho do času. Tentokrát jsme vyrazili směr Nikko. Náhodou jsem si všimla plakátu upozorňující na slavnost malých luceren a domečků ze sněhu. A volba byla na světě.


Miluju sníh a zimu, kdy nejde do mínusových teplot, takže na přelomu zimy a jara je to rozhodně dobrá volba. Vyrazili jsme limitovaným expresem do Kinugawa Onsen. Onsen je to vyhlášený, ale kolem nic moc není, když si odmyslím parní lokomotivu, která se převádí každou hodinu byla pro nás Kinugawa Onsen pouze přestupní stanicí, kde jsme měli hotel.




Oblast je venkovská, takže spoje vlaků a busů jsou jen poskrovnu a lidé z Tokya na to hodně špačkují, nicméně je dobré počítat, že vlak jede jednou za hodinu a zařídit se podle toho. Hotel jsme měli o zastávku dál Kinugawa Onsen Koen. Celý hotel vypadal staře, když jsme vlezli dovnitř, protože jsme se potřebovali zbavit zavazadel a měli jsme hodinu čas na vlak, tak první co jsme uviděli byla vycpaná zvířata. Od medvěda přes divoké prase a malé divoké prasátko. Já na tohle moc nejsem, takže mi to přišlo jako z hororu a doufala jsem, že nás tam nikdo "nekuchne".



Zavazadla jsme uložili a vyrazili jsme na vlak do Yunishigawa Onsen. Doporučuji najít hotel v oblasti slavností, protože na přelomu zimy a jara se dny prodlužují. Tzn. poslední bus v 17.50 vám nebude stačit, protože se nesešeří. Což se stalo nám. Museli jsme využít poslední bus, i když nebyla tma, takže jsme si lucerničky užili v pološeru. Za úplné tmy je to ale rozhodně lepší pohled. Taxi je také volba nicméně zaplatíte 10000yenů za cca 15 min jízdy. 



Do Yunishikawa Onsen jsme dorazili kolem poledne. Dali jsme si lehký oběd. Oběd se dál objednat i do iglů, kde lidé opékali maso, vařili si polévku aj. Rozhodně zajímavý zážitek. 
Prošli jsme se po muzeu lidových umění a navštívili jsme místní chrám. Jakmile se sešeřilo vyrazili jsme na malé lucerničky. Začalo foukat a padat sníh ve velkém. 



Malej si zaboboval, protože v přilehlé restauraci pronajímali boby a svah za hodinu zaplatíte 200yenů, což není zlé. Pak jsme čekali do 17.00, než zapálí svíčky v lucerničkách, čekali jsme v přístřešku, kde bylo topení, takže nám zima nebyla, což jsme uvítali, protože jsme čekali asi hodinu a půl a opravdu hustě sněžilo. Pozn. Zapalovali každou lucerničku ručně. Trvalo to asi hodinu a něco, než zapálili všechny lucerničky. Čas posledního busu se přiblížil, tak jsme vyrazili zpátky.



Po asi hodině jízdy jsme dorazili do hotelu. Ten byl jeden z levnějších, ale na druhou stranu byl v celku dobrý. Co bych vypíchla jako zklamání byl onsen. Hotelový Onsen jsem chtěla navštívit, ale první co jsem pocítila byla "zima". Opravdu mi byla kosa, poprvé v Japonsku.  Bylo mi jasné, že voda v místním onsenu nebude nejteplejší. A taky že nebyla. Pozitivní na tom bylo asi to, že malej si onsen užil, protože normálně do něj neleze... :-)  Bylo to pro něj něco jako bazén. 


Jinak si myslím, že se výlet celkem povedl. Příště bych vybrala hotel v blízkosti slavností nebo vyrazila dříve a ne na konci sezóny, ale pak se připravte na tu pravou zimu. Takara


Žádné komentáře:

Okomentovat