pondělí 20. dubna 2020

Golden Week 2020 ve stínu koronaviru

Golden week aneb Zlatý týden to je čas volna a většinou se jedná o 7 až 10 dní, kdy jsou zavřené školy, společnosti a většina lidí je na cestách za dobrodružstvím. Letos to tak slavné nebude (ale lidí, kteří si z korony nic nedělají je hodně, takže je jasné, že spousta lidí doma nezůstane zvlášť teď když hotely je možné zarezervovat tak snadno, protože jsou prázdné.) Nicméně nouzový stav z Tokya a 6 prefektur se rozšířil na celé Japonsko. Lidé jsou žádáni (!!!ano, pouze žádáni, žádné zatýkání, postihy, či pokuty) aby zůstali doma. Nouzový stav v Japonsku bude trvat předběžně až do 6.května, což spadá přesně po Golden Weeku. 



Zlatý týden je čas, kde se kumulují státní svátky s víkendy. V Japonsku je systém šťastných pondělí, kdy pokud státní svátek připadne na neděli, tak se přesová na pondělí. Pokud padne na sobotu, tak se nic nestane, protože v Japonsku je i sobota pracovním dnem pro spoustu lidí, takže tito lidé mají speciální volno, ale pro ostatní je to sobota jako jiná. A co že se to slaví v době Golden Weeku?

Vezmu to popořadě: 

29. dubna Showa no Hi- Den Showa
Je oslava císařské ery Showa tento den slavil narozeniny císař Showa éry Hirohito, což byl císař, který vládl v Japonsku v době 2. světové války. Po jeho smrti se den jeho narozenin pojmenoval Showa no Hi a slouží jako připomínka tehdejší éry a císaře. 


3.května Kenpo no kinenbi- Den Konstituce
Den, kdy Japonsko přijalo konstituci. Byl otevřen parlament a úloha císaře se omezila na formální prezentace, ale exekutivní moc přešla na vládu a premiéra země. Taktéž císařská rodina byla zeštíhlena na pouze základní rodinu a ostatní větve byly odříznuty a byli donuceny stát se běžnými občany. Toto se událo po Hiroshimě a Nagasaki, kdy Japonsko kapitulovalo a USA jim nadiktovala podmínky, za kterých bude Japonsko fungovat. Diskuze nebyla možná, protože USA hrozila Japonsku, že budou soudit jejich císaře jako válečného zločince s možností popravy. To Japonsko nechtělo dopustit, takže muselo přijmout podmínky, takové jaké byly. Nicméně v den narozenin císaře Meiji se Japonsko stalo demokratickou zemí s císařem jako formální postavou. Navzdory této změně se císaři v Japonsku těší velké oblibě a jsou uctívání i když už ne jako bohové či potomci bohů. 


4. května Midori no Hi- Den Zeleně
Tento den se původně slavil 29. dubna, ale po smrti císaře se tento den přesunul, protože bylo potřeba slavit Showa eru. Midori no Hi je oslava zeleně a přírody. Císař Showa éry byl údajně velkým milovníkem zeleně a tedy byl vyhlášen státní svátek jako poděkování bohům za požehnání, které se Japonsku dostává. Tento den je využívám jako den ekologie. Slavnosti, které v tento den probíhají se zabývají zemědělstvím, zdravým stravováním, péči o zeleň kolem nás, ale i kampaň na třídění odpadu. 



5. května Kodomo no Hi- Den Dětí
Někdy se mu říká Tango no sekku a v minulosti byl tento den oslavou malých samurajů. Stejně jako Hinamatsuri jsou dětským dnem pro dívky, tak chlapci mají svůj den právě 5.5. Vystavují se samurajské zbroje či jen přilby, ale také z balkónů vlají velcí kapři zvaní Koinobori. Proč zrovna kapři? 


Legenda ve zkratce:
Žil byl jeden kapr, který si plaval v řece a upínal svůj zrak k nebi. "Oh, jak by bylo krásné, kdybych mohl létat."pomyslel si. Záviděl ptákům, kteří létali po obloze sem a tam. A pak najednou skočil. "No, trošku jsem letěl...chci letět výš, " řekl kapr a skočil znovu trošku výš...A znovu...a znovu...a znovu o kousek výš...až najednou...
kapr letěl...ale už to nebyl kapr...z kapra se stal totiž drak. A to je skryté poselství Koinobori. Lidé se modlí za své chlapce v rodině, aby z nich vyrostli zdraví a silní muži. V podstatě si přejí aby se udála metamorfóza z kapra na draka...Někdy se to povede a někdy ne (ale to je na jiné příběhy...ty ze života...)


To je Golden Week ve zkratce. Jistě si říkáte, že pokud je Zlatý týden, pak je jistě i Stříbrný týden. A budete mít naprostou pravdu tento týden je v září. Stříbrný týden je kratší a méně známý, protože závisí na tom, jak se v kalendáři poskládají soboty a neděle společně s oslavou Keiro no Hi, což je Den Prarodičů a Shuubun no Hi -Den Podzimní rovnodennosti. Pokud se dny poskládají před sobotu nebo po neděli dostanete 4 dny volna a ty vám dají zmiňovaný Stříbrný týden. To se ale děje jednou za čas. Není to každý rok, protože často 21. a 22(někdy 23) září spadá někdy do poloviny týdne, takže máte jeden či dva dny volno, pak musíte pár dní do práce, a pak je víkend. 


Jaký bude GW pro mě? No rozhodně ušetřím. Cestovat nebudu, ale přidám pár článků s fotkami z předešlých let. V rámci akci #stayathomewithme #zůstaňmedoma. Situace s koronavirem dává krásnou šanci prohrabat fotografie, na které se roky nesáhlo, uklidit složky a sdílet úlovky, na které sedl prach. Plánuji více na příští rok. Letos cestování nevidím moc dobře, ráda bych vyrazila na Okinawu, pokud to situace dovolí...do té doby: #zustanmezdravi Takara


Provozní info: Jsem na isntagramu, kde prezentuji fotky z Japonska, které nafotila za celých 10 let, co tu jsem. 

Dále spouštím youtube kanál Takara ze stinu sakur
Jedná se o starý kanál, kde v tuhle chvíli naleznete pouze stará videa nevalné kvality. Jakmile situace s koronou dovolí chystám se ven a pravděpodobně budou i nějaké vlogy uvidíme. Stále přemýšlím o konceptu jaký zvolím. Pokud je něco, co byste chtěli vidět určitě dejte vědět v sekci komentářů. Za návrhy, nápady budu maximálně vděčná. 

2 komentáře:

  1. Napad s vlogy na YT je skvelej! Doufám, ze to vyjde, uz ted se těším. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak poslusne hlasim, ze jsem se k tomu konecne dokopala. Snad si me najdes. Konstruktivni kritika vitana. Je co zlepsovat.

      Vymazat