středa 28. dubna 2021

Funashima aneb poslední duel dvou významných samurajů

Funashima je ostrov, který se nalézá mezi Kyuushuu a Honshuu. Dostanete se tam z přístavu Shimonoseki a ostrov se nazývá podle "fune" tzn. loď. Ostrov dostal svůj název podle svého tvaru. Je to malý ostrov a celkem nevýznamný až na jednu událost, která ostrovu dala nejen jiné jméno, ale dostala ho takzvaně na mapu.

Píše se rok 1612 a máme 13. dubna dva nejlepší samurajové si dali sraz na tomto ostrově aby uzavřeli kapitolu rivality jednou pro vždy. Sasaki Kojirou je na ostrově ve smluvený čas ale Miyamoto Musashi si dává na čas. Není po něm ani památky. Sasaki Kojirou přijel i se svými studenty (ti měli v plánu Miyamota po duelu zabít, ale nakonec nedostali šanci). Oba samurajové jsou takoví geniové, mistři meče. Tak si o nich něco málo povíme. 

Miyamoto Musashi byl nadaný samuraj, který se účastnil mnoha bitev a vyznamenal se v letní bitvě o osacký hrad. Byl velmi talentovaný a ve věku 13 let vyvinul vlastní techniku, kdy používal dva měče. Dlouhý v pravé a krátký v levé ruce nicméně v duelech je nepoužíval. Místo nich používal boken (dřevěný meč). V době boje mu bylo kolem 30. Duel na Funashimě byl jeho poslední souboj s fatálními následky. 

Sasaki Kojirou byl též nadaný a neví se úplně kolik mu bylo let, předpokládá se, že byl o něco starší než Musashi. Jeho matka pocházela z klanu Sasaki a měla Kojira neprovdaná. Měla štěstí, podařilo se jí vdát za vzdáleného bratrance ze Sasaki clanu. Ten měl podezření, že chlapec není jeho, nicméně chlapce vychoval jako vlastního. Ten se stal velmi nadaným mistrem meče a jeho specializací byla dlouha katana zvaný nodachi. Jeho oblíbená technika byla  rotující vlaštovka sek. Jeho katana byla 90 cm dlouhá oproti klasice, která byla dlouhá pouze 70cm. On s ním uměl zacházet velmi dobře.

Jak k duelu došlo a proč je trošku záhada. Vypadá to na politické motivy, protože klan Sasaki byl významný. Běžně se uvádí, že Miyamoto požádal svého pána Hosokawa Tadaoki o zorganizování duelu a on souhlasil. Miyamoto slyšel zvěsti o Sasakim umění, a tak ho chtěl vyzkoušet a porazit. 

Sasaki Kojirou vzal s sebou studenty ze své školy Ganryu Kendo. Ti měli patrně za úkol zabít Miyamota, kdyby Sasaki prohrál. Co se zbraní týče, tak Sasaki měl svoji katanu 90cm zvanou nodachi a Miyamoto měl bokken (dřevěný meč) dlouhý 110 cm.


Miyamoto dorazil na ostrov s velkým zpožděním. To bylo záměrné, protože chtěl nechat protivníka vycukat. To byla jeho oblíbená taktika, která se mu v minulosti vyplatila. Nahlodat protivníkovu psychiku. Sasaki byl několikrát blízko vítězství. Málem Miyamotovi usekl samurajský "cop" zvaný  chonmage. Ale v jednom momentu Sasakiho oslnilo slunce a od dostal od Miyamota po hlavě bokkenem. 

Jiná verze tvrdí, že Sasaki byl v procesu "rotující vlaštovka sek" ale Miyamoto ho trefil a zlomil žebra na levé straně a propíchnul plíce. 

Co následovalo pak je shodné pro obě verze. Miyamoto rychle skočil do člunu a rychle odplul pryč. Sasakiho studenti ho tedy nezabili. Nicméně otázky zůstávají. Proč byl ostrov pojmenován po Sasakiho kendo škole. Prohrál přece. Odpověď se patrně nachází v Sasakiho klanu, který byl velmi mocný. Někteří vzdělanci, ale věřili, že Miyamoto se studenty zabil Sasakiho. Někteří se pozastvují nad tím, že údajně si svůj bokken vyrobil cestou na ostrov, ale někteří o tom moc pochybují. 


Já si myslím, že přijel pozdě, protože čekal až slunce bude níž a bude moci oslnit protivníka. Myslím si, že využil krajiny a počasí, proto přijel později. 

Ať už byl ten souboj čestný nebo ne. Oba získali v určitém směru nesmrtelnost. Jejich souboj je zpodobněn sousoším přímo na ostrově Funashima, který se po duelu přejmenoval na ostrov Ganryujima. A oba samurajové tam bojují až do dnes. Takara

4 komentáře:

  1. To je ten rozdíl mezi hrdým Japonskem a plebejskými Čechami. Jak se praví v nejmenované písni:
    "Když se u nás chlapi poperou,
    tak jenom nožem, a nebo sekerou." :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Příjemné povídání(lépe řečeno zajímavě popsané)

    OdpovědětVymazat