neděle 4. dubna 2021

Anpanman aneb na čem ujíždějí malí Japonci


🌸🌸🌸VLOG🌸🌸🌸 naleznete zde: https://youtu.be/pbAQf8jOdYA

Dnešní příspěvek je z oblasti "svět dětí", co býval pro české děti Krteček, to je pro japonské děti Anpanman. A co to je Anpanman? 

Je to Anime pro malé děti, ale je založeno na  sérií knih z roku 1973 o superhrdinovi Anpanmanovi. Autorem je Takashi Yanase (zemřel 2013).

  • Anpanman je bochánek plněný červenými fazolemi a Baikinman je jeho oponent (baikin je bacil). Anpanman chrání svět před Baikinmanem. Kromě těchto dvou, je tam řada dalších charaktery jako: 
  • Shokupanman (toustový chleba) dělá "shoku-punch" a zabývá se roznáškou. Dokinchan je do něj zamilovaná.  
  • Karépanman je chlepa plněný karé (ten mi nejede) Používá karé punch a karé kick, kterými zapálí nepřítele. Je velmi temperamentní a horká hlava. 
  • Strýček Džem je místní pekař, který peče Anpanmanovi hlavu, pokud o ni v souboji přijde. 
  • Batako je jeho asistentka a její jméno se dá přeložit jako "máslové dítě"
  • Melon pan´na je dívčí charekter, její hlava je z melon pan, což je chleba, který má tvar a chut melounu (ne toho vodního). Je velmi hodná a její pěsti jsou Melo-melo punch, kterými přiměje oponenta se zamilovat nebo ho uspí. 
  • Roll pan´na je rollpan a je to starší sestra. Má v sobě dvě osobnosti (dvě srdce) Jedna je hodná a druhá je zlá. Tu zlou má díky Baikinmanovi. Když vidí Anpanmana, chce ho zničit, ovšem když se objeví její sestra, tak převládne ta dobrá osobnost. 

  • Baikinman pochází z planetu bacilů a je slabý vůči mýdlu. Snaží se ovládnout svět šířením bacilů. Jeho oblíbená line je: ha hi hu he ho, baikinman da zo. To je jeden z řádků japonské abecedy plus říká, že Baikinman je tady. Když je poražen říká: bai, bai kin...což je složenina bye, bye a baikin což je výraz pro bacil. 
  • Horrorman neni ani dobrý ani zlý, ale většinou je společně s Baikinmanem, jeho schopnost je, že umí hazet kostmi jako bumerang. Miluje Dokinchan a často ji sleduje. Je hodně slabý, takže se často rozsype, ale umí se poskládat zpátky.
  • Dokinchan pomáhá Baikinmanovi s jeho zločinostmi, má crush na Shokupanman. Je dětinská, ale není vyloženě zlá.  a Kokinchan. 
  • Kokinchan je sestra Dokinchan. Pomáhá Dokinchan a Baikinmanovi. 

Jak se Anime rozrůstá, tak se rozrůstá i počet superhrdinu. No a Anime se opravdu rozrůstá je tak populární, že kromě muzea, které najdete třeba v Yokohamě nebo v Kobe, tak předměty s anpanmanem naleznete všude. Povlečení, oblečení, jídelní sety, mýdlo, plíny, jídlo všeho druhu, boty, deštníky, různé hračky, knihy atd. atd. 

Děti Anpanmana žerou. Kresby jsou barevné a písničky chytlavé Je to svým typem příběh běžný v Japonsku. Většina anime jsou o superhrdinech, kteří zachraňují svět či své přátele. Co se Anpanmana týče, tak jeho vliv proniká i do školek s různými písničkami a prstovými hrami, jako je například: "Ton, ton, ton anpanman" kterou můžete najít na youtube.

Co se mě týče Anpanmanovi je těžké se vyhnout. Nicméně mám k němu své výhrady a komerce je ten nejmenší. Fakt, že děti se učí už od mala, že problémy se řeší pěstí, je pro mě nepochopitelný a když se můj tehdy roční (a pár měsíců) synátor vrátil ze školky a udělal mi an-punch, tak bylo jisté, že u nás doma Anpanman skončil. Asi je to tím, že jsem někdo, kdo vyrostl na Krtečkovi, který chtěl mít kalhoty a ne na něčem takovém. Takara

Žádné komentáře:

Okomentovat