pondělí 12. července 2021

Daily Life Japan: Pracovní Pohovor v Japonsku

Chystáte se k pohovoru ? Pak vám dnes přináším základní typy, co a jak je třeba. Pohovor v Japonsku může být různý, k některým pohovorům můžete přijít v běžném oblečení a formality se moc neřeší, ale většina firem funguje na bázi formálnosti a pravidel. Dnes vás seznámím obecně jak to při pohovoru chodí, co je třeba zařídit před pohovorem, jak se obléct apod.

Příprava k pohovoru v Japonsku je nutná, tak jako ke každému pohovoru. Přihlásili jste se na nabízený post, a tak je třeba nejprve seznámit se s webovými stránkami, zjistit na jakých ideích firma pracuje. V případě školky je to, co je heslem školky, co nabízejí za kroužky, na co kladou důraz apod. Další věcí je připravit se na otázky: Proč jste si vybrali danou firmu? Vaše praxe a zkušenosti, dále váš přínos pro firmu. Vaše silné a slabé stránky. Nedoporučuji mluvit o svých osobních věcech typu: budu se rozvádět, manžel zemřel apod. Protože většina firem se bude obávat, že váš vaše osobní situace zasáhne a toto bude mít negativní vliv na vaši práci. U pohovoru se snažte působit jako nekonfliktní, přiměřeně sebevědomý a bezproblémový člověk. Takové tu mají rádi a takoví u pohovoru nejsnáze projdou.

Další věcí je napsat motivační dopis a CV v Japonštině. Občas vyžadují i životopis v Angličtině, tak napište obojí pro jistotu a překontrolujte, aby se oba životopisy shodovaly, hlavně v datech. Odchylky budou působit velmi podezřele, tak je třeba kontrola. Některé firmy upřednostňují CV zaslané v emailem, takže v tom případě ho napíšete ve Wordu a pak převést do PDF. Některé firmy chtějí zaslat CV poštou, takže se přesvědčte, že CV dorazí před vaším pohovorem. Nebo budete požádáni, abyste CV přinesli s sebou.

Co vzít na pohovor? Určitě blok, tužku, vaše certifikáty, doporučující dopisy pokud máte, CV. Dále je třeba se formálně obléct. Pro muže to je oblek s kravatou. Pro dámy je to kostým nebo formálný sukně s bílou halenkou. Nepřehánět se s make-upem, voňavkami a extravagantními účesy či dlouhými gelovými nehty. Totéž pokud máte tetování, tak zakrýt, pokud máte piercing, tak sundat. Co se pánů týče, tak oholená tvář je plus bod. Málokterá firma toleruje plnovousy, pamatuji si svého kamaráda Američana, který byl požádán svým nadřízeným aby se "konečně" oholil....toto neplatí pro 100% firem, ale pro většinu ano.

Dále si zjistěte přesně, jak se dostanete na pohovor. Vytiskněte si mapu s adresou místa, kdyby něco. Pokud vlastníte iphone a nebo smartphone, tak nemusíte, samozřejmě. Na pohovor musíte přijít včas nejlépe 10 minut před.

Jakmile přijdete do firmy a dostanete se před dveře, kde budete mít pohovor následuje řadu úkonů v postupném sledu:

1) zaťukáte na dveře 3krát (ale neotevíráte dveře ihned)

2) dveře otevřete až ve chvíli, kdy se ozve "douzo" - どうぞ - vstupte

3) dřív než vstoupíte do místnosti řeknete "shitsurei shimasu" - 失礼します - s dovolením. Vstupte do místnosti

4) dveře zavřete potichu, ale pozor státe stůjte čelem do místnosti, neukazujete člověku u pohovoru své záda.
V podstatě si stoupnete vedle dveří a pravou rukou je zavřete anižbyste se otočili zády.

5) poté jdete přímo k židli a stoupnete si vedle židle na levou stranu

6) Pak řeknete své jméno zřetelně *******to moushimasu. yoroshiku onegai itashimasu - *********と申しますよろしくお願い致します a ukloníte se (hluboce)

7) poté co, člověk který s vámi má pohovor řekne "douzo, okake kudasai"-どうぞ、おかけ下さい-Sedněte si prosím

8) odpovíte "shitsurei shimasu" - 失礼します - s dovolením, a pak se lehce ukloníte a sednete si

9) tašku si položte vedle židle

10) dejte pozor na to jak sedíte, v případě mužů jsou kolena od sebe a ruce na stehnech. V případě žen jsou kolena u sebe a ruce složené v klíně.

11) když odpovídáte na otázky zkoušejícího dívejte se mu do tváře a neuhýbejte.
Nejčastěji to probíhá takto, ale samozřejmě může být více otázek, jinak formulovaných atd. To nelze předem odhadnout, ale většinou to probíhá příbližně takto:

a) dewa mensetsu wo hajimemasu/では、面接をはじめます/Takže začneme povohor

b) jikoshoukai onegai shimasu/自己紹介お願いします/ Představte se prosím

c) ima made donnna shigoto wo shiteimashitaka? 今までどんな仕事をしていましたか?/do dneška, jakou práci jste vykonával?

d)*****no keiken ga arimasuka? の経験がありますか?/Jaká je vaše praxe, zkušenosti?

e) shigoto ha dou deshitaka?/仕事はどうでしたか? Jaká byla ta práce?

f) kibou shokushu wa nan desu ka?/希望職種は何ですか?/ O jakou pracovní pozici máte zájem?

g) shiboudouki wo onegai shimasu /志望動機をお願いします/Jaká je vaše motivace pro tuto pracovní pozici?

h) tousha no*********nitsuite, hanashite kudasai/当社の*********について話してください/ Hovořte prosím o naše společnosti, co o ní víte?

ch) zangzou ga dekimasuka?/残業ができますか?/ Můžete pracovat přesčas?

i) *****san no chousho to tansho wo oshiete kudasai/*****産の長所と短所を教えてください/ Sdělte nám prosím vaše silné a slabé stránky

j) *****san no apíru pointo wa nan desuka? /jiko PR wo shite kudasai*****さんのアピ-ルポイントは何ですか?čím můžete být užiteční naší firmě. Pokuste se zaujmout. 

k) nihon go wa dono gurai wakarimasu ka?/nihon go no reberu ha dono gurai desu ka?/日本語はどのぐらいわかりますか。/Nakolik rozumíte Japonštině

l) nihon go no yomikakiha dekimasu ka?/日本語の読み書きはできますか。/Umíte číst a psát Japonsky?

m) nani ka shitsumon ga arimasu ka?/何か質問がありますか?/ Máte nějakou otázku?

n) deha mensetsu ha ijou desu/ kore de mensetsu wo owarimasu/では、面接は以上です。/ Tímto je pohovor u konce.

12 ) Jakmile člověk, který s vámi vede pohovor řekne: "kore de mensetsu wo owarimasu nebo ijou desu" znamená to, že je pohovor u konce. Poděkujete "arigatou gozaimashita" - ありがとうございました - děkuji mnohokrát a pak se postavte a ukloňte



13) postavte se na levou stranu židle a řekněte "honjitsu ha arigatou gozaimashita"-本日はありがとうございました- Děkuji za váš čas



14) běžte rovně ke dveřím ještě jednou se podívejte na na člověka, který s vámi vede pohovor a pak se ještě jednou řekněte shitsurei shimasu a ukloňte se lehce a potom opusťte místnost potichu.



Výsledky pohovoru vám dají vědět během týdne až dvou týdnů, v závislosti na počtu kandidátů na jedno místo. Občas se může stát, že se neozvou vůbec nebo vám dají vědět emailem. Ale většinou se ozvou aby vám sdělili jak sjste dopadli. Někdy dostanete od zaměstnavatele už na pohovoru papír s podrobnými informacemi o platu, hodinách apod. To znamená, že jste prošli, ale stejně budete čekat na telefon, aby vám řekli, kdy přesně nastupujete...Tak hodně štěstí, Takara.

Ilustrace jsou z knihy: Hataraku hito no nihongo od společnosti JICE 2014

1 komentář:

  1. Já bych řekla,že na to nemám nervy.Stejně jsem nastupovala na místa po rozhovorech.Pokud si pamatuji,nikdy nikdo nechtěl vidět ani maturitní vysvědčení...Svoji práci jsem milovala(chemie)
    Přeji krásné dny Vám i chlapcům ☺

    OdpovědětVymazat