čtvrtek 29. července 2021

Japonský kalendář: 3. pondělí v červenci Umi no Hi (den moře, oceánu)

Právě díky Dni Moře jsme se mohli těšit na pondělí tvz. Happy Monday...Den Moře je jak už název napovídá oslavou Oceánů a Moří, ke kterým mají Japonci jako ostrovní národ velmi blízko. 


No a protože je volno, tak je čas někam vyrazit. My jsme vyrazili do Atami, kde jsme si letos neužili tolik moře, protože bylo oblačno a moře studené, ale přesto to stálo za to a přemýšlím, že v srpnu se do Atami vydáme znovu.

Co vůz to jiný rytmus a trošku jiná melodie. Nicméně pokřik je stejný. "Pěkně nahlas! To nestačí, to nestačí! Pořádně nahlas!" :-)

Výzdoba je různá, od tradiční výzdoby, po například vánoční vůz či Anpanman vůz...Dokonce i Příšerky S.R.O byly letos vidět. Společně s "gaijin" vozem, který táhli jak jinak cizinci.

Do průvodu se může přidat kdokoli. Stačí si zvolit sympatický vůz a jde se na to...:-)


Když se dva vozy setkaly, tak k sobě najely a křiklouni a hudebníci se snažili druhý vůz přeřvat a přehrát. Někdy to vyšlo a jindy ne. Někdy do tlampače řvala sexy Japonka, kterou nebylo slyšet, ale pánům to nevadilo, protože bylo na co koukat.

Sjely se vozy ze všech městských částí Atami aby se zůčastnily soutěže o nejlepší vůz. Nešlo jen o dekoraci, ale i o hudbu a nasazení. Během dne se pořádala anketa, které se účastnili místní, zde šlo jen o vizuální posouzení. Večer už volilo na základě celku.

Typicky japonské byly přivázané plastové tašky na vozech, do kterých se odhazovali plechovky, protože pitný režim se musí doplňovat, ale plechovky se zásadně neodhazují. Hezky, pěkně po sobě uklidit...

Letos nebyly k vidění jen vozy, ale i velryby, které se posunovaly vpřed pomocí pinkání. Tyto byly nejpopulárnější mezi dětmi. Opravdu pěkná záležitost. Měla jsem příležitost před 5 lety a pak dlouho nic, až zase letos byla šance vozy vidět a jít pěkně v průvodu.

Maskot Atami. Jmenuje se Atsuo a není moc kawaii, ale symbolizuje to, co je v Atami to nej, a proč je mezi lidmi Atami toto přímořské městečko, tak oblíbené. Jde o spa. Onsen.

Měla jsem opravdu radost, že jsem úplnou náhodou přijela do Atami v době slavností. Syn matsuri vzal dosti chladně, prostě je pěkně celé prospal, což bylo co říct, když kolem bylo jen samé třískání a křičení. Snad se nám zadaří i napřesrok.
Takara

Žádné komentáře:

Okomentovat