sobota 17. července 2021

Daily Life Japan: Návštěva horkých pramenů (Onsen)

Dnes vás seznámím s tím, jak to vypadá v útrobách horkých pramenů. Lázně bávají dvojího typu lázně, které mají svůj vlastní horký pramen a lázně, kam je horká voda dopravována potrubím. Mají pro ně dvojí název, nicméně se mi ho zatím nepodařilo pochytit, takže jakmile ho pochytím, tuto informaci doplním. 
 Horké prameny slouží k relaxaci i jako společná akce rodin. Existuje řada typů a stylů onsenů. Od veřejných lázní, které mohou být uvnitř budovy nebo venku (kde se zpravidla pokocháte místním výhledem) přes soukromé lázně pro páry. Návštěvy onsenu se určitě nemusíte obávat, ale připravte se, že existuje řada pravidel, které je lépe dodržovat pokud nechcete být za barbary.

Návštěvníci s tetováním mají ve většině onsenů "ban" protože tetování je spjaté s Yakuzou a s kriminalitou. Přesto můžete najít mnoho mladých Japonců, kteří nějaké to tetování mají, ale pravda v onsenu jsem zatím žádného takového nepotkala.


Další čeho byste se měli vyvarovat jako turisté je, pokud máte otevřené rány, kožní onemocnění apod. Onseny bývají čištěny pravidelně, ale není to taková dezinfekce, jako jsme zvyklí z Evropy, některé onseny používají chlór, nicméně většina spíše ne. Takže problém, co se návštěvy onsenu týče, se jmenuje bakterie Legionela. Takže po horké lázni se nezapomeňte pořádně osprchovat. Nicméně za sebe můžu říct, že za ty 4 roky, co jsem v Japonsku jsem neměla nejmenší problém. Nicméně varování je napsáno v každém onsenu, takže je dobré se o tom určitě zmínit.


Onsen se značí kanji yu, která znamená horkou vodu, anebo yu v hiraganě pro malé děti, které ještě kanji neovládají. Onsen je rozdělen na pánskou a dámskou část. Zpravidla modrá je pro pány a červená pro dámy. Za posuvnými dveřmi nebo látkovou přepážkou necháte boty, které dáte do botníku. Pak se dostanete do převlíkací části, kde jsou zdrcadla a umyvadla, ale také poličky s košíky, kam si složíte své věci a do onsenu si vezmete pouze malý bílý ručník (pokud jste v hotelu, tak je součástí servisu, pokud navštěvujete vesnický onsen, pak si berete osušku z domova nebo vám ji za poplatek zapůjčí) Do onsenu v případě dam: jdete nahatí a osuškou si zabalíte hlavu, aby do onsenu nenapadaly vaše vlasy, ale to předbíhám, nejprve musíte zamířit do sprchy. Onsen a sprchy bývají oddělené dveřmi, ale v časti se sprchami se nalézá bazén také, ten má "ohřívací funkci". Nejprve si vezmete lavor a stoličku, pokud tam už není nachystaná.


Osprchujete se, vymydlíte se, osprchujete se, opláchnete své místo, a pak se jdete ohřát do bazénku ve sprchovací části, jedná se o postupné ohřívání, voda v bazénu ve sprchovací části není tak horká jako v hlavním bazénu. Po 5-10 minutách vyrazíte do hlavní části, hlavu si zabalíte do osušky (v případě dam) a naložíte se do horké lázně. Pokud jsem sama tak tam vydržím tak 5- 10 minut déle ne. Je lépe jít ve více lidech, protože si pěkně popovídáte. Každopádně není dobré zůstávat v horké vodě příliš dlouho, mohlo by se vám udělat špatně.


Jakmile máte dost, tak se vydáte do sprchovací části, do bazénku, kde se postupně ochladíte a nakonec sprcha. Po sprše se vydáte do převlékací místnosti a dál už probíhá pouze sušení. K dispizici jsou fény, tyčinky na čištění uší, ale i různé vzorky kosmetiky k vyzkoušení (pleťová mléka, peelingové krémy apod.), které se v blízkosti onsenu prodávají.

Onseny jsou různého typu. Můžete najít sírový pramen 硫黄泉 iō-sen pramen obsahující prvek železa 鉄泉 tetsu-sen, ale i mnoho dalších. Japonsko je vulkanicky činná oblast, proto je zde horkých pramenů opravdu hodně a také pramenů s různým složením vody.

Za 4 roky jsem navštívila mnoho onsenů, ale nejlepší onsen byl Dogo onsen v městě Kaga, Ehime prefectura, v Shikoku. Tento onsen (společně s x dalšími) inspiroval mistra Miyazakiho při vytváření onsenu pro jeho dílo Sen to Chihiro. Dále Atami je velmi populární oblast pro Spa, restaurace, moře apod. společně s Hakone, kde se nalézá spousta vodních parků apod.ale co se Hakone týče poslední dobou, byla tato oblast nestabilní a pár měsíců zpátky byl vyhlášeno varování level 3. Teď je klid a turisté už zase do Hakone proudí, nicméně je třeba se mít na pozoru, po neštěstí na Ontake-san člověk nikdy neví.

1 komentář:

  1. Ontake byl průšvih a neštěstí. Ale onseny jsou skvělá věc. Bavilo mě, že "návody" na fungování neznalého člověka v onsenu byly většinou pěkně podrobné a se spoustou obrázků :-).

    OdpovědětVymazat