pondělí 5. července 2021

Daily Life Japan: Suika Wari aneb třískáme do melounu

"Suika Wari" je oblíbená letní hra v Japonsku. Jedná se o rozbíjení melounu tyčí se zavázanýma očima. Tyč může být dřevěná, ale taky může jít o bokken, což je cvičný dřevěný meč, ale viděla jsem "suika wari" i s bambusovou tyčí či baseballovou pálkou. Takže fantasii se meze nekladou, ale meloun, ten zůstává.
Nejčastěji se skupina mladých Japonců rozhodne pro suika wari, a když jsou výrazně přiopilí na pláži, tak to je teprve sranda. Přiopilí, se zavázanýma očima a samozřejmě občas bývá problém meloun trefit. Nicméně suika wari je určitou skupinou lidí brána jako sport s pravidly.
Pravidla jsou podobná jako u mexické piñaty, ale liší se polohou - meloun nikde nevisí. Meloun je položen na podložce, protože pokud se nacházíte na pláži, tak by rozbitý meloun mohl spadnout do písku, a pak už by nebyl k jídlu. Po rozbití se meloun totiž společně zbaští, takže meloun s pískem není žádoucí. Modrá plachta to jistí. :-)
Pravidla pro suika wari jsou zajímavá. Například soudci musejí během roku sníst minimálně 10 melounů, kdo a jak to kontroluje jsem nezjistila. Nicméně snad by se to dalo zjistit ze zdrojů JSWA (Japan Suika-Wari Association), kdo a jak to kontroluje, nicméně podle posledních zpráv asociace není aktivní a já info do blogu nedohledávám, takže se to dozvíte třeba příští rok, pokud potkám někoho, kdo mi o suika wari poví něco více.
Nesmím zapomenout na další pravidla: vzdálenost hráče od melounu, také je tu časový limit, ve kterém je meloun rozbit. Rozbít meloun není hračka, proto ten limit. Ne každému se podaří meloun rozbít. Rozbíjecí nástroj má také pevně stanovené rozměry (údajně je to 5 cm v průměru, a 1m a 30cm max na délku), to jsou jen některá, ale myslím, že jsem zmínila ta hlavní pravidla. Zmínila jsem soudce. A co, že se hodnotí? Vítězí ten, kdo rozbije meloun na co nejmenší počet kousků a co nejpřesnější poloviny.
Suika Wari je součástí japonské kultury a léta, takže i malí Japonci ve školkách "melouny rozbíjejí". A. si to taky ve školce pěkně užil. Nebylo to podle pravidel, ale stejně si na melounu všichni pochutnali. Tak rozbíjení zdar. Takara

2 komentáře:

  1. Tak to je dobrý zvyk, když se melouny společně spořádají. Zkoušel jsem to počítat a nejspíš bych roční spotřebu nejméně deseti melounů splňoval s přehledem :-).

    OdpovědětVymazat