čtvrtek 3. června 2021

Oslava malého samuraje: 100 dní

Toto letí, toto letí...
Malej je na světě už 100dní. Nemůžu tomu uvěřit, ale oblečení říká, že je to realita, můj little prince roste jako z vody. No a budeme slavit 100 dní. V Japonsku je to druhá oslava po Omiyamairi (první návštěva chrámu v životě Japonce). Tato oslava se nazývá: hyaku nichi oiwai 100日お祝い a nebo taky Okuizome お食い初め (okui jídlo zome start) tzn. slaví se přechod z mléčné stravy na pevnou stravu. Rozhodně to neznamená, že děti v Japonsku začínají s příkrmy na 4 měsících. Ne, ne pouze se to slaví v čase 100-120 dní. Slaví se "první jídlo" v životě Japonce. 


Tradice je datována do éry Heian a bylo tradicí "nakrmit dítě" aby nikdy v životě nebylo hladové. Při oslavě se používají speciální sety nádobí. Červené jsou pro chlapce a černé jsou pro dívky a jsou zdobené s jeřáby, vrbovým proutím, borovice a znak pro ceremonii. 



A jaké je slavnostní menu? Tak se na to podíváme podrobněji:
1) sekihan - je rýže s červenými fazolemi (azuki) 赤飯 funguje jako amulet a uplácejí se jí zlí duchové
2) tai - pražma mořská 鯛 je symbol jednoho ze šťastných bohu zvaného Ebisu
3) polévka s mušlemi Osuimono お吸い物
4) vařené pokrmy nimono 煮物
5) nakládané pokrmy Koumono
6) hagatame ishi - kamínek, který dostanete při Omiyamairi na ten se ťuká hůlkami a je v tom symbolika aby dítě mělo zdravé silné zuby
7) umeboshi - aby žili dlouho, až jejich pleť bude zvrásněná jako ta umeboshi
8) růžové a bílé mochi

                       

Okuizome je samozřejmě rodinná oslava, takže jsme byli všichni pohromadě. Vytvořila jsem i krátký vlog věnovaný Okuizome, tak ho určitě zkoukněte, pokud se o tyhle věci zajímáte. https://www.youtube.com/watch?v=4BEeiedDjQo


A jaký je postup při "krmení":
rýže-polévka-ryže-ryba-polévka
rýže-vařené jídlo-rýže-polévka-rýže-nakládané jídlo
rýže-polévka-rýže-hagatame ishi-rýže

Pokud máte děti v Japonsku určitě Okuizome vyzkoušejte. Celý set vás bude stát cca 10000 yenů tzn. 2000Kč. Objednala jsem to přes Amazon a přišlo to jako mražený set. Žádné vaření, jen příprava podle návodu a zvládnete to úplně v pohodě. Tak určitě zkuste a dejte vědět jaké to bylo. Z Japonska zdraví Takara

2 komentáře:

  1. Malý samuraj vypadá nejspokojeněji s rybou :-). Tomu tedy říkám opravdu pestré menu! A líbí se mi i ta úplně jiná symbolická barevnost, než je tomu v evropském prostředí. Tak ať jsou duchové s úplatkem spokojeni a zůstávají vám příznivě nakloněni i do budoucna.

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherné čtení-a hlavně,velice zajímavé.
    Přeji krásné dny ☺

    OdpovědětVymazat