čtvrtek 24. června 2021

Vzpomínky ze stínu sakur: Shibazakura (skalnička)

článek ze šuplíku...


Ač jsem v Japonsku už 4. rokem (už 10) , tak stále mám, co objevovat a co se učit o japonské kultuře, společnosti, historii, architektuře, přírodě atd. Tohle mě na Japonsku opravdu baví a díky tomu se mi Japonsko ještě neokoukalo, nevím, zda se mi kdy okouká, tak aby mě to tu začalo nudit, protože je toho tu tolik, co jsem ještě neviděla/neslyšela/nevyzkoušela. No a dnes vás seznámím s další slavností a tentokrát půjde o slavnosti zahrnující kytičku zvanou shibazakura.



Shibazakura je květina známá jako Phlox subulata a česky plamenka šídlovitá. Jedná se o trvalku pocházející z východu USA, která se často vysazuje do skalek nebo jako obruba či částečná náhrada trávníku. Je oblíbená pro svou nenáročnost.


Za Shibazakurou se dá na dvě místa. První je Fuji-san a oblast 5 jezer  Je to opravdu nádhera, rozkvetlá louka v odstínech bílé, růžové a fialové a jako panoráma Fuji-san. Letos jsme si nechali zajít chuť, protože pro nás je cesta k Fuji komplikovanější a zahrnuje brzké vstávání, což pro lidi, kteří momentálně nespí není problém, ale další věcí je x-přestupů při cestě vláčkem, takže letos jsme si řekli, že si to schováme na příští rok.


Nicméně oblast 5 jezer není jediná velká oblast, kde kvetou shibazakury. Další je v Saitama prefektuře, u města Chichibu, v Hitsujiyama parku. Cesta tam pro nás znamenala 2 a půl hodiny vlakem a dva přestupy na cestě tam. Cesta ve dvou není problém, cesta ve třech, to už je něco trošku jiného...nicméně jsme to prubli.


Návaznosti spojů nejsou nejlepší, na jeden přípoj se čekalo až 30 minut, což pro nás Čechy je prd, protože jsme vycvičení od našich ČD (čekej dlouho), Japonci z měst, kde jezdí vlaky co 5 minut, pro ty je to horší. I můj manžel nervózně stepoval na nádraží a co minutu koukal na hodinky.


Hitsujiyama Park je trošku do kopce, ale jen mírně, cesta je lemována suvenýr shopy, stánky se zmrzlinou a cedulemi, že poslední záchod je asi 500 metrů před parkem, v parku žádný není, tak nás informují, abychom si laskavě došli na wc včas. V Japonsku se pečuje o vše, i o váš plný močový měchýř. To nekritizuju, protože je to určitě dobrý servis.


Shibazakura podle plakátů k akci kvete od poloviny dubna do konce května, ale letos přišly vyšší teploty dříve. Konstantně tu máme 26 stupnů -psáno 17.května- a v Saitamě bylo dokonce několikrát 30 stupnů. Takže ač jsme vyrazili 1. týden v květnu, tak až na jednu oblast byly shibazakury odkvetlé, což přináší poučení, že je lépe vyjet dříve podle počasí, než se spoléhat na info z plakátů, protože Příroda má často jiné plány.


V té jediné oblasti se shromáždila většina návštěvníků ve snaze ukořistit nejlepší foto a ani my jsme nebyli výjimka. Opět jsme si procvičili naše umění, jak vyfotit fotku bez lidí na místě, kde se to lidmi jen hemží. Výsledky našeho snažení m§žete posoudit sami. Takara

Žádné komentáře:

Okomentovat