čtvrtek 4. března 2021

Kawazu zakura 2021

Dnes jen krátce.
Máme za sebou polovinu února a v tuhle chvíli tu můžeme najít japonské švestky zvané ume v plném květu. Ač švestka je poměrně zavádějící termín, protože se technicky jedná o křížence švestky a aprikotu. Plody připomínají aprikot, ale květy a tvar stromu je víc jako švestka. Po švestce tu máme další specialitu a tou jsou růžové odrůdy sakury. Mojí nejoblíbenější odrůdou jsou Kawazu zakury. 


Kawazu zakury, kvetou v oblasti Izu kolem města Kawazu, ale můžete je najít i jinde. Jedno z nejpopulárnějších míst v Kanagawa prefektuře se nalézá směrem na Odawaru. Místo zvané Shin Matsuda, je park s botanickou zahradou. Ten se nalézá na malém kopečku, který je v sezóně růžový a žlutý. Občas bývá jen růžový, protože řepce olejce se tam moc nedaří. 

Kawazu zakura kvete od poloviny února do poloviny března. Ale občas je sezóna kratší a třeba letoš byly kawazu zakury už pryč začátkem března. Platí, že jakmile vyraší zelené listy, tak je sezóna už pryč. 


Vždycky jsem se chtěla podívat do Kawazu City, ale to je vzdálené 3 hodiny vlakem a trávit 6 hodin ve vlaku, do toho se mi s malým nechtělo. No a tak jsem to provedla s malým, který se stal velkým a novým přírůstkem do rodiny, který je teď malý. Takže jsem jela s velkým a s malým a strávili jsme ve vlaku zmíněných 6 hodin. 

Velký frfňal, ale nakonec jsme to dali. A bylo za 5 minut dvanáct. Zelené listy už byly venku, takže už bylo skoro po sezóně, ale podařilo se nám najít nějaké růžovější spoty na fotky, takže jsme neodjeli s prázdnou. 



Při příjezdu jsme se nechali změřit a dostali jsme nálepku, že jsme bez koronoví. No a mohli jsme se procházet. Lidí bylo poskrovnu, protože sezóna je u konce a pořád platí japonský bezzubí emergency state. V podstatě je emergency state až do 21. března, ale život tu běží bez změn. Snad kromě restaurací a host clubu, které zavírají po 8.večer, tak se tu vlastně nic neděje. 



Příští rok bych ráda vyjela dřív a s celou rodinou. To by bylo prima, ale nikdo neví, co bude za rok. Nicméně tohle místo za plného květu vypadá jako z pohádky. Vyplatí se tam zajet a pokud to máte daleko, pak Shin Matsuda je další z možností, kam se jít kochat. Jen růžová to může být...Takara

2 komentáře:

  1. Velmi vám to tam mezi těmi květy sluší! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Moje velikánská gratulace.Přeji celé rodině pevné zdraví.

    OdpovědětVymazat